Tak trochu jiná kráska a zvíře

neděle 25. března 2018

Myslím si, že Tvář vody není neznámá pro nikoho z nás. Ono je hodně těžké neslyšet o filmu, kterému se povedlo tento rok získat čtyři Oscary - za nejlepší film, režii, výpravu a hudbu. Tato fantaskní romance a svým způsobem pohádka vypráví příběh dvou neobyčejných outsiderů – němé uklízečky a humanoidního netvora neznámého původu odněkud z Amazonského pralesa. Tvář vody vznikla ve spolupráci mexického režiséra Guillerma del Tora a amerického spisovatele Davida Krause, kteří se rozhodli vyprávět jeden příběh ze dvou různých pohledů - z pohledu filmového a knižního. Nápad původně vznikl v hlavě Daniela Krause a společně s Guilermem del Torem na něm pracovali dlouhou dobu. Film měl premiéru 15. února, v knižní podobě Tvář vody vyšla až 27. února, přičemž u nás vyšla ve stejný den jako v USA.  A já jsem si samozřejmě tuto možnost nenechala ujít, protože mě příběh zaujal. Měla jsem v plánu jít i na film, a tak jsem se rozhodla tyto dvě zpracování stejného příběhu porovnat.



Tvář vody je příběhem lásky, který na první pohled působí jako by se ani neodehrával v reálném čase a prostředí. Odehrává se v jednom tajném americkém výzkumném ústavu v 60. letech minulého století v průběhu studené války. V tomto ústavu pracuje němá uklízečka Elsa, která je tam už deset let od svého odchodu ze sirotčince. Bydlí v malém bytě v Baltimoru nad kinem Arcade, jejím sousedem je homosexuální malíř a do práce jezdí autobusem. Jediné, čím se brání vůči zavedenému stereotypu a systému jsou boty. Na ty si potrpí, protože miluje mít na sobě něco hezkého. Jednoho dne do výzkumného ústavu dovezou zásilku podléhající nejvyššímu utajení. Elsa zjistí, že jde o zvláštního tvora, ke kterému si postupně Elsa vytvoří silné pouto a to se postupně rozvine až k těm nejsilnějším emocím, které můžou vzniknout mezi mužem a ženou. Jenomže jsme ve výzkumném ústavu uprostřed studené války, Američani chtějí získat převahu nad Ruskem a ruští špióni se zase snaží získat nějakou výhodu z jejich objevu. Netvor se ocitne v ohrožení života a Elsa, ta neviditelná uklízečka, se rozhodne ho zachránit.
Jde jednoznačně o ten nejoriginálnější romantický příběh, který jsem za poslední roky četla. Je to pohádkový a magický příběh, který ani nepůsobí, jako by se odehrával v našem světě. Měla jsem to štěstí, že jsem knížku začala číst hned, jak u nás vyšla a hlavně předtím, než jsem viděla film, což byla podle mě ta nejlepší volba. V porovnání knihy a filmu u mě jednoznačně vede knížka. Co se týče rozpracování postav, jejich psychologie a dějové linky, je zpracovaná mnohem líp. David Kraus totiž přišel se skvělým příběhem, který čtenáře chytí a nepustí a i takový cynik, co se týče romantických příběhů, jako jsem já, si čtení tohoto příběhu užil. Navíc má skvělý spád a napětí, což tomuto romantickému příběhu dává další rozměr. Děj je skvěle napsaný a v porovnání s filmem je tam rozpracovaná nejenom základní linka příběhu, ale i ty vedlejší, díky kterým příběh působí skvěle jako celek. Třeba se dozvíme něco o původu netvora, kde se nacházel, jak ho získali a proč se z hlavního záporáka kapitána Stricklanda stal takový muž, jakým se stal, co ho poznamenalo co ho vedlo a proč postupně šílel. Už dávno jsem se v knize nesetkala s tak dobře rozpracovanou negativní postavou. Viděla jsem jí totiž přímo do hlavy a to je aspekt, který mi ve filmu chyběl, tam prostě působil prvoplánově zlý a nic navíc.
Sečteno a podtrženo, Tvář vody je skvělá v knižní i filmové podobě. V knižní podobě je lépe rozpracovaný příběh a psychologie postav, potkáme se tu třeba i se Stricklandovou manželkou, která se ve filmu jenom mihne a není jí připsaná žádná důležitější úloha. Film je zase skvěle zpracovaný po vizuální a hudební stránce, líbí se mi, že dává poctu starým filmům, kde se hodně zpívá, tancuje a vůbec to nepůsobí, že by to tam nepatřilo nebo narušovalo příběh. Právě naopak.
Každá forma tohoto příběhu má něco do sebe, jsem ráda, že jsem četla knížku i viděla film a bavilo mě porovnávat obě umělecká ztvárnění jednoho příběhu.
A pro ty, co film ještě neviděli nebo přemýšlejí nad přečtením knížky, když už viděli film, mám jen jednu radu - rozhodně do toho choďte. Stojí to za to. Je to jednoznačně jeden z nejzajímavějších, nejhezčích a nejmagičtějších příběhů, u kterého jsem zažila škálu asi všech emocí a to se jen tak něčemu nepovede.




Autor: Daniel Kraus
Název: Tvář vody (2018)
Originál: The Shape of Water
Vydalo: Nakladatelství Host
Počet stran: 384

39 komentářů

  1. Skvělá recenze :) Pomohla mi se rozhoupat a konečně se pustit do knihy a poté i do filmu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Trochu Jiná Kráska A Zvíře >>>>> Download Now

      >>>>> Download Full

      Tak Trochu Jiná Kráska A Zvíře >>>>> Download LINK

      >>>>> Download Now

      Tak Trochu Jiná Kráska A Zvíře >>>>> Download Full

      >>>>> Download LINK qE

      Vymazat
  2. Ahoj, zajímalo by mne jestli máš doma i nějaké zvíře :-) Protože jak jsem si tak pročítala ten tvůj blog, tak mi hned tahle kniha připomněla slovo zvíře. Já jsem si nedávno koupila kočku a mám z toho obří radost. Bylo docela složité nakoupit pro ni vybavení, protože jsem nikdy žádné zvíře neměla. Nicméně to za mě vyřešil docela spolehlivě manžel, který to prý kupoval na nějakém eshopu .

    OdpovědětVymazat
  3. vmix khokharpc Thanks for this post, I really found this very helpful. And blog about best time to post on cuber law is very useful.

    OdpovědětVymazat
  4. microsoft toolkit farooqpc Thanks for sharing such great information, I highly appreciate your hard-working skills which are quite beneficial for me.

    OdpovědětVymazat
  5. Amazing blog! I really like the way you explained such information about this post with us. And blog is really helpful for us. https://idmcracksetup.com/wondershare-filmora-crack/

    OdpovědětVymazat
  6. Thank you, I’ve recently been searching for information about this subject for a long time and yours is the best I have found out so far. ez-game-booster-pro-crack

    OdpovědětVymazat
  7. hanks for this post, I really found this very helpful. And blog about best time to post on cuber law is very useful. argus-monitor-crack

    OdpovědětVymazat
  8. Excellent post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
    Very helpful information specifically the last part �� I care for such info a lot.
    I was looking for this particular information for a long time.
    Thank you and best of luck.
    4k video downloader torrent
    adguard license key android
    slimcleaner plus free registration key
    duplicate cleaner pro license key
    synthesia unlock key free
    Crack Like

    OdpovědětVymazat
  9. My cousin recommended this website to me. I'm not certain if
    He wrote this post since no one else knows as much about my condition as he does.
    You're incredible! Thanks!
    tally erp crack
    cleanmymac crack keygen
    appwindows 8 crack
    microsoft project crack

    OdpovědětVymazat
  10. Great post, but I wanted to know if you can write
    something else on this topic? I would really appreciate it if you can explain this.
    A bit more. Appreciation
    spitfire audio labs crack
    speedify crack
    animated screensaver maker crack
    camtasia studio creen recorder video editor crack

    OdpovědětVymazat
  11. It was just as enjoyable for me as it was for you.
    I like the drawing and your writing style.
    Please continue to shake to your heart's content.
    Here are the details: uncomfortably quick, but no doubt
    again, as is virtually often the case if you promote this stroll inside.
    blufftitler ultimate crack
    easeus data recovery wizard crack
    tenorshare ultdata crack

    OdpovědětVymazat
  12. There we go! This is the best blog entry I've ever read!
    While reading your post, I was transported back to my comfortable living room.
    friend! He'd always bring it up.
    This is the article I'd want to pass along to you.
    It's going to be an enjoyable read, no doubt. I appreciate you sharing this with us.
    videoproc crack
    nitro pro crack
    hitman pro crack
    substance painter crack

    OdpovědětVymazat
  13. And I appreciate your work, I'm a great blogger.
    This article bothered me a lot.
    I will bookmark your site and continue searching for new information.
    comodo cloud antivirus crack
    icecream pdf editor crack
    acronis true image crack
    high logic fontcreator crack

    OdpovědětVymazat
  14. I like this article. I was searching over search engines and found your blog and it really helps thank you very much…
    atlantis word processor crack has all the features you need to create simple documents or great works of literature: novels, essays, reports, letters, diaries, newspaper articles, etc. atlantis word processor crack rich-formatted documents from scratch, or edit existing MS Word documents, and send them to colleagues, customers, partners, friends. atlantis word processor crack eBooks for a living, or just create eBooks to read on your iPad or another eBook reader. atlantis word processor crack any document into an eBook with just a few mouse clicks! Intuitive, safe and reliable, superfast, portable, and entirely customizable, Atlantis will be the perfect companion for your word processing tasks. atlantis word processor crack

    OdpovědětVymazat
  15. I like your all post. You Have Done really good Work On This Site. Thank you For The Information You provided. It helps Me a lot. It Is Very Informative Thanks For Sharing. I have also Paid This sharing. I am ImPressed For With your Post Because This post is very beneficial for me and provides new knowledge to me. This is a cleverly
    written article. Good work with the hard work you have done I appreciate your work thanks for sharing it.
    It Is very Wounder Full Post.
    ashampoo winoptimizer crack
    ashampoo winoptimizer crack
    ashampoo winoptimizer crack
    ashampoo winoptimizer crack
    ashampoo winoptimizer crack

    OdpovědětVymazat
  16. This is also a very good post which I really enjoyed reading. It is not every day that I have the possibility to see something like this..
    Oxygen not included Crack
    adobeacrobatprodccrack

    OdpovědětVymazat
  17. I guess I am the only one who came here to share my very own experience. Guess what!? I am using my laptop for almost the past 2 years, but I had no idea of solving some basic issues. I do not know how to Crack Softwares Free Download But thankfully, I recently visited a website named Crackedfine
    Virtual DJ Pro Crack
    Emeditor Professional Crack

    OdpovědětVymazat
  18. Far Cry 4 Crack takes into account a second player to drop in and drop out anytime, reconsidering the helpful involvement with the genuine soul of Far Cry for the future.
    PassMoz Labwin Crack is a secret phrase recuperation programming which uses to recuperate or reset the failed to remember the secret phrase of the windows with the assistance of passMoz.
    Hotspot Shield VPN Crack is an ensured VPN application that gives you securely get to the web. This gives full permission to get examining.

    OdpovědětVymazat
  19. It is very informative. Very easy to understand. Great work. Keep it up. You Can Free Download it:Corel Draw X6

    OdpovědětVymazat
  20. I really like your content. Your post is really informative. I have learned a lot from your article and I’m looking forward to applying it in my article given below!.
    MainStage Crack
    The Foundry Nuke Studio crack
    Brave Browser crack
    Passmark BurnInTest Pro CrackPassmark BurnInTest Pro Crack

    OdpovědětVymazat
  21. Interesting read , I am going to spend more time learning about this subject Gatte ki Sabji

    OdpovědětVymazat
  22. Evil Dead The Game Crack is a different multi-player online horror game inspired by a classic horror movie franchise.
    ApowerMirror Crack is an extraordinary and well-known programming application that the client can use to improve the presentation of your Google Android or iOS cell phone with a PC.
    Malwarebytes Premium Crack is the best antivirus system security software that is ready to fight against viruses, ransomware, and malicious content to run out from your PC.
    Terraria Torrent is an action-adventure sandbox game developed by Re-Logic ,This devious little indie sandbox title borrows so many ideas from Notch’s game that it essentially

    OdpovědětVymazat
  23. Great blog really appreciable work. download latest version of wavepad sound editor crack. https://crackwinx.com/wavepad-sound-editor-crack-key-2022-download/

    OdpovědětVymazat
  24. I guess I am the only one who came here to share my very own experience. Guess what!? I am using my laptop for almost the past 2 years, but I had no idea of solving some basic issues. I do not know how to Crack Softwares Free Download But thankfully, I recently visited a website named xxlcrack.net/
    Dataedo Crack
    Luxion KeyShot Pro Crack

    OdpovědětVymazat
  25. I am very thankful for the effort put on by you, to help us, Thank you so much for the post it is very helpful, keep posting such type of Article.
    AutoCad 2018 Crack
    Adobe After Effects Crack
    MikroTik Crack
    Wondershare MobileTrans Pro Crack

    OdpovědětVymazat
  26. I enjoyed read over your blog post. Your blog have nice information, I got good ideas from this amazing blog.
    O&O DiskImage
    Microsoft Edge
    AVG AntiVirus Free
    Loaris Trojan Remover

    OdpovědětVymazat
  27. I am very thankful for the effort put on by you, to help us, Thank you so much for the post it is very helpful, keep posting such type of Article.
    AutoCAD 2016 Crack
    Sap2000 Ultimate Crack
    RescuePRO Deluxe Crack
    Chimera Tool Crack

    OdpovědětVymazat
  28. I am very thankful for the effort put on by you, to help us, Thank you so much for the post it is very helpful, keep posting such type of Article.
    AutoCAD 2016 Crack
    Smadav Pro Crack
    Whatsapp Sender Crack
    UltraISO Crack

    OdpovědětVymazat
  29. I enjoyed read over your blog post. Your blog has nice information, I got good ideas from this amazing blog.belgium vs canadaUmran MalikSerbia vs SwitzerlandArgentina vs Saudi Arabia

    OdpovědětVymazat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.