Dvě fotografky & jedna kavárna

pondělí 23. září 2019


Když se sejdou dvě fotografky… S Aki jsem se poprvé setkala před pár lety na instameetu v Drážďanech. Tehdy jsem s focením začínala a přijela jsem tam se svojí první zrcadlovkou Canon EOS 1100D, se kterou jsem tou dobou ani pořádně neuměla, s focením jsem spíš koketovala a vůbec jsem nevěděla, co vlastně dělám (no, ne že bych teď to úplně věděla, ale zlepšilo se to(:D). Od té doby jsem ji sledovala na instagramu – její práci, fotky, cesty, život na Bali, ... A právě její cesta a změna, kterou si za poslední rok přešla, mě bavily nejvíc. Byla mi sympatická i tím, že se do focení vrhla podobně bezhlavě jako já, akorát já to dělala v Praze, zatímco ona na Bali.


Na společném focení jsme se domlouvaly nějaký ten měsíc, ale znáte to, obě jsme byly pracovně vytížené, do toho léto, takže nejprve byla mimo Prahu jedna, pak ta druhá, do toho jedna onemocněla, náhle se změnily plány té další a už to vypadalo, že snad budeme muset jít fotit brzy ráno, při východu slunce, protože to byla snad jediná část dne, kdy ani jedna z nás nic neměla. Naštěstí se nám společný termín najít povedlo. Sice jsem na focení jela po pár hodinách spánku, protože jsem se předchozí noc vrátila z desetidenní dovolené ze Slovenska, ale stálo to za to.


Když se totiž u focení sejdou dvě fotografky, je to úplně jiné focení a energie. Řeknu vám tajemství – před každým focením pociťuji lehkou nervozitu. Pořád fotím poměrně krátce a někdy ani cestou na focení nemám v hlavě úplně konkrétní představu, co přesně budu fotit. Naštěstí, když vezmu do ruky foťák a kouknu se do hledáčku, všechno tohle opadne. Nervozita je pryč, já se soustředím na focení, kompozici, začnou přicházet nápady a já se je snažím přenést do fotky. O to větší radost, když na druhé straně foťáku stojí člověk, ze kterého srší pozitivní energie, můžeme se spolu smát, povídat si, vtipkovat a nepřijde mu divné, že někdy lezu na židli, jindy se plazím po zemi nebo se schovávám za kytkou nebo sloupem a hledám ten správný úhel.


Nefotím dokonalé fotky, o to mi nikdy nešlo a ani nepůjde. Nearanžuji lidi do dokonalých uhlů, využívám přirozeného světla a snažím se, aby mé fotky byly co nejpřirozenější a lidi se na nich cítili co nejuvolněněji. Fotkou se snažím zachytit emoci, prostředí, danou chvíli a hlavně tak trochu duši člověka, který do mě vložil tu důvěru a postavil se mi před foťák. Chci člověku fotkou odevzdat vzpomínku a v dnešní uspěchané době bych byla ráda, abych si já, a hlavně také on nebo ona, po letech při pohledu na danou fotku vzpomněli, jak vznikla, jak nám u toho bylo a jak jsme se cítili. To je totiž kouzlo fotografie.


A focení s Aki bylo naprosto skvělé. Bylo plné smíchu, pozitivní energie, nápadů a kreativity. Úplně jsem zapomněla, že jsem unavená, neskutečně jsem si ten čas užila a už teď vím, že to rozhodně nebylo naposledy, co jsme spolu fotily. Když prostě potkáte někoho, s kým jste na stejné vlně od prvního momentu, co se vidíte, to je prostě radost.

Tak se pokochejte a dejte vědět, jak se vám fotky líbí. Mně osobně se líbí moc.







Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.