Knižní tipy - červenec 2016

úterý 5. července 2016

Anne Tylerová - Špulka modré nitě

Jeden dům. Jedna rodina. Tři generace.
Rodina Whitshankových oplývá jakýmsi nepopsatelným nádechem výjimečnosti, zároveň se ale podobá jakékoliv rodině. V příbezích, které jednotliví protagonisté vyprávějí sobě i jiným, odhalují jen část pravdy - a některé kousky skládačky vypolouvají na povrch až po mnoha letech. Jako ve všech rodinch a i v té jejich je spousta lásky a smíchu, stejně jako zklamání a žárlivostí. V centru vyprávění jsou manželé Abby a Red a jejich čtyři děti, především nejmladší syn Denny, neschopný se vázat ani k povinnostem, ani ke vztahům či práci, zároveň rozčilující i přitažlivý, který se do rodiny vrací a zase mizí, rozvíří emoce a stáhne se.¨
Rodinná sága začíná ve dvacátých letech minulého století, kdy do Baltimoru přicházejí Redovi rodiče Junior a Linnie a táhne se až k Abbyiným a Redovým vnoučatům na počátku nového století. Hlavně se ale odvíjí kolem krásného domu, který patriarcha Junior kdysi postavil pro bohatého zákazníka a pak získal pro sebe.
Vydáva Knižní klub.


Garth Stein - Záblesk světla

Léto roku 1990. Jones Riddell nedávno zbankrotoval a po neshodách s manželkou se rozhodli pro dočasné odloučení. Teď přivádí svého syna Trevora do Riddell House, monumentálního rodinného sídla vypínajícího se na rozlehlém pozemku nad Pugetovým zálivem u Seattlu, jehož výstavbě kdysi padl za oběť čarokrásný les. Jones sem přichází s jediným clem - přesvědčit svého otce, trpícího Alzheimerovou chorobou, aby sídlo prodal. Záhadný a tak trochu i strašidelný dům je plný tajemství, a tak Trevor při zkoumání tajných schodišř a podzemních katakomb narazí na ducha, který má s domem své plány - přírodě vrátit to, oč byla obrána. Chlapci však nikdo krom jeho dědečka nevěří. Jeho odvaha postavit se tváří v tvář temné minulosti svých ziskuchtivých předků se však ukáže být jedinou možností, jak celou rodinu zachránit...
Vydává Ikar.


Lisa Heathfield - Zahrada spáčů


Vše, co Pearl za svůj krátký život poznala, se dá vyjádřit jediným slovem - Seed. Tak se nazývá uzavřená komunita, ve které se narodila. Řídí ji Papa S., duchovní vůdce, kterého všichni milují a uctívají. Když je Pearl patnáct let, přistěhuje se do Seed nová rodina, a s ní Ellis. Oouzlující a výřečný chlapec začne Pearl vyprávět o životě mimo komunitu. Odhaluje pravdu, která měla zůstat skryta. Bude mít dívka možnost poznat okolní svět na vlastní oči, nebo ji Papa S. nikdy nedovolí odejít?
Vydává Fragment.



Pieter de Buysser - Řezači kamene


Berlín, malý plácek uprostřed města, na který nemá vláda kvůli byrokratické kličce žádný vliv. Na nevyužívaném pozemku si kdysi dávno čtyři vlámské děti postavily kruhovou Zeď: žádný začátek, žádný konec a uprostřed velká prázdnota. Půl století z onoho místa bují krásné a vtíravé skalisko nových příběhů, zvyků a hnutí do vnitrozemí a pak dál přes hranice států a kontinentů. Ti lidé, řezači kamene, se stali legendami. O padesát let později čtveřice stavitelů pomalu stárne; jsou sice ještě bojovní, ale přece jen - především smířliví. Nadcházi doba střídání stráží: přicházejí čtyři podobné vlámske děti - jejich odraz v zrcadle. O Starších a jejich Zdi slyšely, četly a snily. A přiravují se. Zdá se jim, že bytí původní čtveřice ztratilo svůj smysl. Pro ponurost však není v oblasti za Zdí místo. Je to pískoviště. Hřiště pro nové myšlenky. To, co se tam odehrává, je nevinná zábava, ale je zde také utočiště pro lidi, kteří přišli zdaleka, aby zasadili semínko, které snad časem vyklíčí, aby s dětskou nevinností kladli otázky, a z další otázky pak udělali svou práci. Je tu prostor k hraní a zejména k vyprávění příběhů.
Vydává Argo.

Jenny Nowak - Jak mi zvířata mluvila do života


Veselé historky o zvířatech pro čtenáře od 12 do 99 let. Myslíte si, že zvířata nemluví? Omyl! Když takový papoušek den co den poslouchá hovory návštěvníků, nestačíte se divit, co pak vypustí ze zobáku. A mluvit vám do života, pokud pracujete jako ošetřovatelka v zoo, to dovedou všechna. Jednou musíte řešit zádahu zamčeného pokoje, když si pumí samec zamiluje procházky mezi vyděšenými lidmi, jidny zase přesvědčovat medvěda malajského, že by měl jíst hrášek, který mu vůbec, ale vůbec nechutná. Zvířata mohou mít i své zvláštnosti, třeb pštros, který si o sobě myslí, že je kachna, nebo medvědice, která miluje knedlíky a místo parfému používá citron nebo pomeranč. Pokud máte rádi zvířata stejně jako autorka, pusťte se do čtení!
Vydává Motto.


Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.