Hugh Howey - Silo

úterý 28. října 2014

V sile pod zemou, zamorenou jedmi, sa ukrývajú ľudia : naučili sa tu žiť, milovať sa i umierať. Raz za čas je niekto z nich vyslaný na povrch čistiť senzory. Vie, že sa nikdy nevráti. Vie, že ide na smrť... Po rokoch udržovania krehkej rovnováhy sa však systém ocitne pred zrútením. Hlboko v dolných poschodiach , ovládaných ľuďmi z mechanického úseku, sa zdvihne vlna odporu proti skoro všemocnému IT oddeleniu. Majú nádej na úspech? Odkryjú desivé tajomstvá prísne strážených serverov? A chcú ich vôbec poznať?
Silo je jedinečný posktapokalyptický sci-fi thriller, ktorý sa dá čítať ako varovanie i ako veštbu. I preto sa stretol s obrovským čitateľským záujmom a ohlasom. Filmovú verziu bude natáčať Ridley Scott.

A máme pred sebou ďalší z množstva postapokalyptických románov. Zemský povrch zničený bližšie nešpecifikovanou katastrofou donútil ľudí stiahnuť sa do obrovského 150-poschodového sila pod zemou. Všetko je tu presne určené, vládnu tu prísne pravidlá, pôrodnosť je regulovaná a láska je možná len na základe povolenia. Každý tu má svoju úlohu, ktorú plní vrámci spoločenstva. Nájdeme tu hydroponické farmy, pôrodnicu, IT úsek, mechanický úsek, ktoré navzájom zabezpečujú fungovanie sila a prežitie jeho obyvateľov. A nad tým všetkým dohliada oddelenie šerifa spolu so starostkou.
Ale nič nie je dokonalé, najmä keď máme veľké množstvo ľudí uzavretých na malom priestore, vždy sa niečo zvrtne. Trestom za previnenie proti prísnym pravidlám je čistenie senzorov od prachu na jedovatom zemskom povrchu, ktoré sprostredkovávajú záznamy z povrchu pre ľudí žijúcich v sile. Je to cesta na smrť, Ešte nikdy to nikto neprežil. A hoci každý odsúdený tvrdí, že čistitť nebude, aj tak to nakoniec urobí. Prečo?
Nemôžeme zmeniť to, čo sa stalo, ale môžeme mať vplyv na to, čo príde.
Hugh Howey nešiel pri vydávaní tejto knihy úplne klasickou cestou. Najprv vydal pár poviedok z prostredia Sila elektronicky prostredníctvom Amazonu, namiesto toho aby náročne obchádzal vydavateľstvá. Jeho poviedky sa stali obrovským hitom, čo ho podnietilo k napísaniu románu z tohto prostredia. V dobe vydania knihy mal už na konte pol milióna predaných elektronických kníh.
Autorovi sa podarilo vytvoriť skvelé a veľmi realisticky pôsobiace prostredie. Kniha je plná podrobných opisov sila, takže sa vám môže stať, že sa neubránite mierne klaustrofobickým pocitom.
Hlavnou hrdinkou je žena, ktorá má poriadne gule a ničoho sa nebojí. To je obrovským plusom tejto knihy. Verím, že jej to pritiahne veľké množstvo ženských čitateliek, ktoré primárne sci-fi nevyhľadávajú.
Hoci na prvý pohľad nie najtenšia kniha by mohla niekoho odradiť, urobil by chybu. Dej ide veľmi rýchlo a nie je čas sa nudiť. Stále sa niečo deje a prostredníctvom striedania viacerých dejových línií, neustálych záhad a momentov prekvapenia drží Hugh Howey svojich čitateľov v napätí až do úplného konca, kedy im konečne dovolí vydýchnuť. A to len preto, aby sa mohli poriadne nadýchnuť pred ďalším dielom.

Hodnotenie: 95%

Vydalo : nakladateľstvo Knižný klub
Anglický originál: The Wool
Počet strán: 492


Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.