Akčný hon za spomienkami

pondělí 6. července 2015


Predstavte si, že sa zobudíte a neviete kde ste. Zistíte, že vám chýbajú spomienky za posledné štyri mesiace. Akoby ich niekto vymazal. Ale to predsa nie je možné. Alebo je? 
Takto sa cíti hlavný hrdina Greg Honberg, ktorý sa ocitne vo virtuálnom svete Cybrainu a netuší, ako sa tam dostal. Cybrain je totiž biologický počítač, ktorý sa používa na riešenie komplikovaných úloh, dešifráciu kódov.... Má ale jeden nedostatok vlastný akémukoľvek, aj tomu najdokonoalejšiemu počítaču, chýba mu ľudská intuícia. Preto na riešenie niektorých úloh proste nemá. Súkromná firma, ktorá vytvorila Cybrain to ale vyriešila veľmi jednoducho. Prenajíma si ľudské mozgy, ktoré pripojí do virtuálneho sveta Cybrainu. A tak ľudia dobrovoľne prenajmú, samozrejme za nemalé peniaze, svoj mozog a pracujú vo virtuálnom svete Cybrainu, ktorý je vytvorený tak, aby v čo najväčšej možnej miere pripomínal reálny svet.
A v tomto svete sa ocitne Greg. Kým všetci ostatní mu tvrdia, že podpísali zmluvu a on musel tiež, veď ako inak by sa tam dostal, on si to nepamätá. A je presvedčený, že nič nepodpisoval. A rozhodne sa zistiť pravdu. Ako poznáme Petra Hetešu, neobíde sa to bez akcie, zbraní, zvláštneho prostredia a zaujímavých postáv. Takže vitajte v Cybriane, vo svete, v ktorom je možné všetko a nič nie je dostatočne zvláštne natoľko, aby to ešte niekoho udivovalo.

,,Že žádný stroj nejsem, jsem si naštěstí ujasnil hned během těch prvních deseti minut, a s tímto předpokladem jsem pak pracoval dál. Jsem člověk z masa a kostí, mám svůj krvní oběh, svoje končetiny, se kterými mohu pohybovat, a svůj mozek, který je schopen si to všechno uvědomovat. Nejsem Terminátor ani Frankenstein či novodobý Golem, ale Greg Honberg a je mi jedenatřicet let. Tohle všechno mi bylo jasné po dalších deseti minutách. Do třiceti minut po svém probuzení jsem stačil zrychleně projet celé svoje dětství od školky až po Baltimorskou technickou univerzitu, dvouletý výcvik ve West Pointu a letecký transport se speciální jednotkou do Iráku. To bylo prvního února. Jenže doktor mi řekl, že dnes je šestého května. Kam se tedy poděly ty čtyři měsíce a co se v nich sakra dělo?"
Úvodný diel tetralógie Cybrian nás zoznámi s prostredím a hlavnými postavami. Ako sme u Petra Hetešy zvyknutí, je to virtuálny svet, v ktorom niečo nie je v poriadku. Niečo tu proste nesedí. Tentoraz je to dôvod, prečo sa tu ocitol náš hlavný hrdina. A popri pátraní sa zoznámime s ďalšími, niektorými fakt zvláštnymi, postavami a bytosťami, podrobnosťami Cybrainu, ktorý vôbec nie je taký dokonalý, ako sa snaží pôsobiť a ako v každom programe, aj v ňom sa nachádzajú hluché miesta, víry, trójske kone a iný bordel. A samozrejme poriadne podzemie, v ktorom sa obchoduje so všetkým možným, až sa občas nestačíme diviť. Samozrejme musíme počítať s veľkým množstvom strelby, zbraní, rozstrelených hláv, či iných častí tela. Snaha niečo zistiť a pritom si zachrániť vlastnú kožu.

Myslím si, že človek s lepšími informatickými znalosťami ako mám ja, by si Cybrian užil ešte lepšie a určite pochopil niektoré zákonitosti fungovania sveta, ktorý je vlastne programom a podľa toho sa aj správa. 
Občas som mala pocit, že je tam akcie až príliš a autor by mohol trochu viac času venovať vykresleniu postáv, alebo rozvinutiu hlavnej zápletky. To je jediné, čo môžem knihe vytknúť. Uvidíme ako to bude pokračovať ďalej, možno nám to v ďalších dieloch vynahradí.

Po rozuzlení hlavnej zápletky, nám v mysli vyvstáva otázka. Čo bude ďalej? A preto sa hneď vrhám na ďalší diel. Greg pokračuje vo svojom ťažení a ja budem pri tom.

A na záver menšia ochutnávka, v ktorej nechám prehovoriť samotnú knihu:


  • Greg pri zoznamovaní s prostredím prešiel školením
,, Takže jsem se naučil ovládat spoustu zbraní, o kterých jsem v životě neslyšel a které odpovídaly spíše zbraním používaným v nejrůznejších bláznivých počítačových hrách. Zhlédl jsem spousty hodin videozáznamů s nejrůznejšími príšerami, které by si nedokázali vymyslet ani hollywoodští scenáristé. Naučil jsem se používat expresní výtahy s přeskokem z jednoho na druhý během jízdy, využívat silové praky pro přesun z místa na místo, odpalovat energetické nálože a destruovat složitá technická zařízení bez toho, že bych se při tom sám rozplynul v plazmu."
  • Cybrain je plný zvláštnych bytostí 
,,Nebyla to ani opice, ani pes, i když ke psu to asi mělo nejblíže. Alespoň velikostí. K velkému psu. Mělo to šest nohou nebo prostě výstupků, pomocí kterých se to pohybovalo, a bylo to docela mrštné. Mělo to tvar a inteligenci padesátilitrové nádrže na mlíko. Neptalo se to vůbec na nic, jenom to přikyvovalo čtyřmi tlustými tykadly (které z té nádrže vyrůstaly), když tomu Miakayla promlouvala do duše (nebo spíš útrob). Poté to šlo poslušne za námi skutečne jako pejsek."
  • slušné správanie je základ
,,Pigiho jsme nechali na výstupním bodě. Na celnici. Plastový panák z výkladní skříne Tesca a s automatem na hrudi se nás sice ptal, kam cestujeme, a chtěl vidět naše pasy, ale Miakayla mu prostě prostřelila hlavu. Skutečně měl moc zbytečných otázek a my neměli čas ani náladu na společenskou konverzaci."
  • tak isto ako pozitívne myslenie
,,Panebože... takže tady sedíme u jezera plného krve, nejsme ozbrojeni, nesmíme se hýbat, a kolem nás je milion krvežíznivých příšer... A máme být pozitivní."
  • ste v Cybriane, zvláštnosti na dennom poriadku, hlavne sa nenechať vyviesť z miery 
,,Projeli jsme pomalou rychlostí tunelem a vlak se zkrátil ze sto vagonů na nějakých deset. Alespoň jsem to odhadoval podle toho, co se stalo s námi. Z Katalyn zůstala jen hlava, ze které vyrůstaly zakrnělé kovové protézy, a její tělo se smrsklo do velikosti tenisového míčku, vyrůstajíciho z té hlavy jako nádor. Ronovi, Miakayle i mně zmizely všechny končetiny a část trupu a zůstala jen hlava s rameny, ovšem totálně nepohyblivá. Nedalo se otáčet krkem, jako by byl zaaretován zatavenými šrouby. Nedalo se pohybovat čelistmi, takže ani mluvit. Nebylo možné pohnout očima, takže jsme všichni vytřěštěne zírali zrovna tam, kam jsem zírali předtím, a vypadali jako nějaká nahrubo otesaná a nedodělaná sochařská díla. 

Hodnotenie: 80% 

Autor: Petr Heteša
Názov: Spousta času na smrt (Cybrain I.)
Vydalo: Nakladatelství Epocha
Počet strán: 296

Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.