Knižné tipy - júl/červenec 2015

čtvrtek 2. července 2015

James Dashner - Vražedná léčba


Thomas a hŕstka jeho priateľov unikli z nástrah Labyrintu. Prežili náročnú púť Spálenišťom. Mnohokrát si mysleli, že už je koniec, že to nemôže byť horšie. Napriek tomu majú tie najťažšie chvíle a najbolestivejšie rozhodnutie ešte pred sebou. Vo svete, ktorý sa pod bremenom zákernej choroby rúca pred očami, medzi šialencami na strane jednej a nevyspytateľným ZLOSINom na strane druhej, sa musia pobiť o nádej. Ale môžu vôbec ešte niekomu veriť?

Vydáva YOLI





Jenny Han - Všem klukům, které jsem milovala

Čo by sa stalo, keby všetkým chlapcom, ktorí sa ti páčili, niekto zrazu dal vedieť, že si sa do nich zamilovala? Milostné dopisy majú mnoho podôb. Lara Jean nikdy žiadny nedostala, ale pár ich už napísala - na rozlúčku. Lara žiadnemu chlapcovi nedala najavo, že sa do neho zamilovala. Miesto toho mu napísala dopis o tom, ako sa cíti, starostlivo ho zapečatila a schovala do krabice pod posteľ. Ale jedného dňa dopisy  zmiznú a Lara zistí, že ich niekto rozoslal. A zrazu musí čeliť všetkým svojim pocitom, ktoré pred svetom - a hlavne priamo pred adresátmi starostlivo ukrývala. A ako sa postupne vyrovnáva s minulosťou zisťuje, že niečo dobrého to rozoslanie dopisov predsa len prinieslo.
Vydáva CooBoo


Kim Leine - Proroci z fjordu věčnosti

Fascinujúci historický román o strete európskeho a grónskeho pohľadu na svet.
Mladý misionár Morten Falck prichádza na konci osemnásteho storočia do dánskej kolónie v Grónsku, aby medzi obyvateľmi šíril kresťanstvo a obrátil ich navieru. Chce zmeniť svoj život a v ďalekej, neznámej krajine niečo dokázať. Časť miestnych vedená charizmatickým Habakukom a jeho ženou Máriou Magdalénou ale vytvoria vlastnú náboženskú obec, v ktorej žijú podľa svojich predstáv o ideálnej spoločnosti. Konfrontácia Mortenových naivných očakávaní s koľkokrát krutou realitou ho ubíja a privádza na scestie. Nechuť miestnych obyvateľov prispôsobovať sa štýlu života rozporuplných dánskych kolonizátorov, všadeprítomné zlo, špina a chtíč vyústia do dramatického stretu kultúr. Je ale svet domorodcov, občas plná nepredstaviteľného násilia, strádania a boja o holý život naozaj o toľko horší ako svet dánskych kolonizátorov?
Vydáva Nakladatelství Host


František Kotleta - Lovci


Praha rok 2050. Desaťmiliónová stredoeurópska metropola má svojich problémov dosť. Napríklad s odpadom, premnoženými zmutovanými potkanmi alebo s permanentnou pouličnou vojnou na pomedzí sunnitskej a šíitskej štvrte. Čo je ale horšie, každý zloduch v tomto meste túži po tom, aby sa stal superzloduchom. Stačí trochu genetickej manipulácie tu, pár kybernetických vylepšení tam a hlavne ego väčšie než kráter, ktorý zostal z východného Slovenska.
Jediný, kto sa týmto superzloduchom dokáže postaviť, sú super... vlastne nie, žiadni superhrdinovia nie sú. Len skupina federálnych policajtov z Organizácie pre boj s vylepšenými teroristami. Hovoria si Lovci...
Vydáva Nakladatelství Epocha


Samantha Vérant - Sedm dopisů z Paříže

Samanthe Vřant sa v štyridsiatich rokoch zrútil celý život - je bez práce, po krk v dlhoch, bez detí v rozvodovom procese. Pripadá si úplne stratená... do chvíle, než narazí na sedem starých milostných dopisov od Jeana-Luca, príťažlivého Francúza, ktorého stretla v Paríži, keď mala devätnásť. Na internete nájde jeho e-mailovú adresu a posiela mu krátku správu, v ktorej sa ospravedlňuje za svoje mlčanie. Ospravedlnenie je prijaté, Samatha a Jean-Luc sa virtuálne zbližujú a obaja si rýchlo uvedomia, že vášeň, ktorú pocítili pred dvadsiatimi rokmi ešte nevyhasla.
Samantha vie, že odísť do Francúzska za mužom, s ktorým zažila jediný bláznivý horúci deň plný vášne, je šialenstvo, ale je to šialenstvo, na ktoré čakala po celý život.
Pravdivý príbeh o tom, ako môže sedem starých milostných dopisov zmeniť život a reštartovať srdce.
Vydáva Jota.


František Niedl - Čekání na nekonečno


Život architekta Tomáša Merca je plný emócií a zároveň plný chladu - v rodine, v zamestnaní, má skôr známych než priateľov. S ľahkostí jemu vlastnou nadväzuje milostné vzťahy a s rovnakou ľahkosťou ich ukončuje. Je milovaný aj nenávidený, sám ale nedokáže ani jedno ani druhé. Žije životom bez hlbšieho zmyslu. Ako blesk z jasného neba príde krutá diagnóza o veľmi vážnej chorobe, ktorá v mnohých prípadoch končieva smrťou. Všetko je zrazu iné a táto skutočnosť mu nastavuje zrkadlo. Znovu sa díva na ľudí vo svojom okolí a snaží sa ich vidieť pohľadom, o ktorý sa nikdy predtým nepokúsil.
Vydáva MOBA.

Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.