Knižné tipy - február/únor 2016

úterý 2. února 2016

Saaba Tahirová - Jiskra v popelu

Svoje telo a krv venujte Impériu. Srdce si ale nechajte.
Sirota bojujúca o svoju rodinu. Vojak bojujúci za slobodu. Jiskra v popelu je epická fantasy odohrávajúca sa v brutálnom svete podobnom Rímskej ríši.
Laia je dievča z ľudu Učencov, ktorý žije pod tvrdou nadvládou Válečníckeho impéria. Keď je jej brat zatknutý za velezradu, ponúknu jej učeneckí povstalci bojujúci proti Impériu dohodu: pokiaľ sa nechá predať ako otrokyňa na imperiálnu vojenskú akadémiu a bude pre nich špehovať, zachránia jej brata pred popravou.
Eliass, najlepší vojak na akadémii, je znechutený prenasledovaní a zabíjaním Učencov a rozhodne sa dezertovať. Než ale stačí utieť, dostane príkaz zúčastniť sa skúšok, nemilosrdnej súťaže, z ktorej má  vyjsť nový válečnícky cisár. Prehrať znamená okamžitú smrť, zvíťaziť znamená stratiť svoju vlastnú dušu. Keď sa Laiine a Eliasove cesty na akadémii zkrížia, obaja zistia, že ich osudy sú prepojené viac, než by si vôbec dokázali predstaviť a že ich rozhodnutie môže zmeniť budúcnosť celého Impéria.
Vydáva Host.

Mickel Bussi - Vážka

Keď sa vo Francúzsku tesne pred Vianocami zrúti lietadlo letiace z Istanbulu, vyzerá to, že všetci zahynuli. Potom ale záchranári nájdu blízko lietadla živé miminko. Lenže na palube lietadla boli dve deti v tomto veku. A pretože sa tak stalo v dobe, kedy testy DNA sú ešte väčšou neznámou, stojí polícia pred ťažkým rozhodnutím, je miminko Lyse-Rose z bohatej a vplyvnej rodiny Carvilleových, alebo Emily z obyčajnej rodiny Vitralových. Nakoniec je dieťa prehlásené za Emily. Carvilleovi sa s tým ale nechcejú zmieriť a najmú si súkromného detektíva, ktorý má dokázať, že dieťa patrí im. Osemnásť rokov pátra bývalý policajt vo Francúzsku a Turecku, ale márne. Rozhodujúci dôkaz sa mu nájsť nepodarí. Keď už chce so všetkým skončiť, padne jeho zrak na staré noviny, kde sa o prípade písalo. Všetko sa mu náhle spojí a on pochopí ako to bolo. Bola nájdeným dieťaťom Lyse-Rose, Emily, alebo bolo všetko úplne inak a niekto celú tú dobu so všetkými postavami tejto drámy šikovne manipuloval?
Vydáva Motto.


Rowan Coleman - Matkou ze dne na den

Bezvýhradná láska existuje. Len človek musí mať koho milovať.
Sophie a Carrie boli kamarátky od detstva, ale behom posledných rokov sa jedna druhej stratili. Carrie sa rozhodla pre rodinný život v malom meste, zatiaľ čo Sophie si buduje skvelú kariéru v Londýne. Nemá síce moc času na mužov, zato ju ale čaká povýšenie, má úžasnú zbierku topánok a mačku, ktorá ju nikdy nesklame.
Lenže potom sa Sophie dozvie, e Carrie zomrela a že sa nemá kto postarať o jej dve malé dcérky. Otec dievčatiek je nezvestný a ich babička je sama odkázaná na ústavnú starostlivosť. Kto ostáva? Sophie: dávna priateľka z detstva, ktorá Carii sľúbila, že sa detí ujme, pokiaľ by došlo k najhoršiemu. A ten deň teraz nastal...
Rowan Coleman napísala ďalší inteligentný, vtipný a emóciami nabitý román. Za hrdinku tentokrát zvolila ženu, ktorá sa stala matkou doslova zo dňa na deň, absolútne nepripravená a bez špetky skúseností. Zo sebavedomej manažérky sa stáva bezradná osoba, ktorá si spočiatku absolútne nevie rady, ale postupne vďaka dievčatkám začína chápať, čo je pre ňu v živote naozaj dôležité. A predovšetkým zisťuje, že bezvýhradná láska skutočne existuje. Len človek musí mať koho milovať.
Vydáva Domino.

Caroline Kepnes - Skrytá těla

Joe Goldberg, šarmantný antihrdina s vražednými sklonmi, sa i vo svojom ďalšom príbehu snaží nájsť dokonalú lásku. Za každú cenu.
Keď Joe za tragických okolností prišiel o svoju priateľku Beck, dospel k zúfalému presvedčeniu, že už nikdy nebude schopný milovať. Potom ale začala v jeho kníhkupectve pracovať Amy Adamová a Joe zisťuje, že sa vo svojom depresívnom úsudku mýlil. Je svojou novou kolegyňou posadnutý, napriek tomu (alebo pretože?) predstavuje pravý opak Beck - neznáša Twitter, dokonca ani nemá e-mailovú adresu a na internete o nej nie je jediná zmienka. Joe je uchvátený. Než ale stačí Amy požiadať o ruku, dievča záhadne zmizne a zanechá po sebe len niekoľko nejasných stôp. Tie stopy vedú do Los Angeles. Tam sa Joe nikdy v živote nechcel vydať! Úplne cíti, ako v ňom len pomyslenie na to príšerné mesto prebúdza šialenstvo. Túžba nájsť zradkyňu a pomstiť sa jej za spôsobené príkorie je ale silnejšia, a tak sa Joe čoskoro ocitá v mučivej prítomnosti podivných existencií, ktorých je LA plné. U niektorých dokonca Joe nadobudne presvedčenie, že bez nich by bol svet lepším miestom.... Jedna osoba sa však z tohto panoptika vymyká: múdra, krásna a bohatá Love Quinnová. Možno by sa mohla stať Joeovou vstupenkou do sveta vyvolených. Možno by mohol vďaka nej prekonať svoju smutnú minulosť. Ale možno je Love len ďalšou dočasnou zastávkou na Joeovej namáhavej ceste k nájdeniu tej pravej. Toto nikto nevie. Pravdepodobne ani sám Joe.
Vydáva Domino.

Věra Fojtová - Neviditelná zranění

Neviditelná zranění sú príbehom dvoch mladých ľudí, do ktorých osudu kruto zasiahla vojna. Rút je šestnásťročné dievča, ktoré je spoločne so svojou matkou zaradené do transportu a miesto toho, aby chodila do tanečnej a prežívala svoje prvé lásky, prežije rok života v Terezíne, kde sa stretva s Ervínom, dvadsaťdva ročným mladíkom a milovníkom žien. Tu sa ich osudy rozdelia a Rút prežíva ďalšie vojenské útrapy. Po vojne sa obaja stretávajú, ale Ervín je už iný. Len on totiž pozná svoje strašné tajomstvo.
Vydáva Moba.




Peter May - Sál smrti (Čínske thrillery #3)

Margaret Campbellová a Li Jen v treťom diele čínskych thrillerov. V hromadnom hrobe v Šanghaji je nájdených osemnásť znetvorených, rozkúskovaných ženských tiel. Li je vyslaný na miesto, pretože objavené mŕtvoly môžu mať sponjitosť so starou nevyriešenou vraždou v Pekingu. Čaká ho pohľad na hrozný zločin, aký v Číne dosiaľ nemal obdoby.
Margaret medzitým musí čeliť pochybnostiam o divokom vzťahu s Lim a jeho vplyvu na ich profesionálnu spoluprácu. Keď sa ale po pohrebe svojho otca vráti zo Spojených štátov zistí, že akýkoľvek vzťah s Lim, milostný i pracovný, môže byť v ohrození. Mej-Ling, zástupkyňa veliteľa miestneho kriminálneho oddelenia, s Lim úzko spolupracuje a podľa všetkého nechce zostať len u toho. Ako môže Margaret ,,cudzí diabol" súperiť so ženou, ktorá je Limu po všetkých stránkach bližšia? Keď vyšetrovatelia dospejú k desivému zisteniu, že ženy boli pitvané zaživa, s hrôzou si uvedomia, že majú čo do činenia s neľudským monštrom. Čím bližšie sú na stope chladnokrvnému zabijakovi, tým sú istejší, že sa budú musieť postaviť nielen jemu, ale i vlastným nočným morám.
Vydáva Host.

Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.