Apríl v knihách

pondělí 9. května 2016

Tak musím skonštatovať, že tento mesiac som čítala samé vynikajúce knihy. Vďaka tomu, že som sa nechala inšpirovať svojimi obľúbenými blogermi a booktubermi som nebola sklamaná, ale naopak. Bola som nadšená. Je super vedieť na koho vkus sa dá spoľahnúť. Tento mesiac môžem každú jednu z kníh len odporúčať. Nechajte sa inšpirovať, sú fakt vynikajúce. A o aké tituly vlastne išlo?

Sabaa Tahir - Jiskra v popelu



Jiskra v popelu sa mi proste páčila. A páčila sa mi veľmi. Vo väčšine prípadov od kníh, ktoré majú nálepku YA nečakám príliš veľa a práve preto som bola fakt príjemne prekvapená touto knihou, pretože bola vážne skvelá. Zaujímavé postavy, skvelé, drsné vykreslenie prostredia, nejaké tie záhady a morálne boje. Pričom všetko namixované v tom správnom pomere, aby Vás to držalo napnutých až do poslednej stránky. Tento medzi YA titulmi vysoko vyčnieva a je na daný žáner nadpriemerný. Dokonca tu nie je ani žiadna otravná romantická linka, je tu jej len tak malý náznak, že si ju skoro ani nevšimnete. Tu slúži na okorenenie deja a svojmu účelu poslúžila perfektne.

Vynikajúca oddychovka odohrávajúca sa v drsnom prostredí pripomínajúcom antický svet, uväznený brat, špehujúca sestra, boj o miesto následníka trónu a hlavne život a na smrť a na hranice svojich možností, či už sily alebo morálky. A tajná sila, ktorá všetko riadi a má očividne toho v pláne ešte dosť. A to všetko zabalené v knihe s neskutočne krásnou obálkou.


Michel Bussi - Vážka


Známa kniha Michella Bussiho vyšla vo Francúzsku pod iným názvom ako u nás. Ak Vám môžem odporúčať, tak tí z Vás, ktorí vedia aspoň trochu po francúzsky, neprečítajte si radšej informácie o autorovi na obale knihy, ani si nezisťujte jej pôvodný francúzsky názov. Michell Bussi chtiac, či nechtiac v originálnom názve knihy totiž tak nejak prezradzuje pointu a vysvetlenie celej záhady. Verím, že nikto z Vás sa nechce pripraviť o vlastné špekulovanie a prekvapivé rozuzlenie v závere knihy. A preto chválim Nakladatelství Motto, že u nás táto kniha vyšla pod názvom Vážka, ktorá sa pre túto knihu vynikajúco hodí a nič neprezrádza.
Záhada identity jediného preživšieho cestujúceho ničivej leteckej katastrofy ako hlavný motív tohto detektívneho románu nás necháva očakávať príjemnú, nie príliš komplikovanú oddychovku, ale akonáhle sa do knihy ponoríme, zistíme, že sme dostali oveľa viac. Vážka sa na prvý pohľad tvári, že bude sústredená len na jeden problém, na hlavnú záhadu, ale to je len prvý dojem. Obsahuje toho totiž v sebe oveľa viac, Vedľa hlavnej záhady sa venuje aj iným problémom ako je napríklad kríza identity a jej vplyv na psychiku človeka, zobrazenie rozdielov medzi rôznymi spoločenskými vrstvami a problém postavenia priorít a morálnych hodnôt. Sami sa budete zamýšľať nad tým, ako by ste sa asi zachovali, keby ste si neboli istí, kto vlastne ste. Michela Bussiho chválim za psychologický a sociálny aspekt knihy, ktorý sa mu podaril skvelo zakomponovať do detektívneho pátrania.
A viac sa dočítate v recenzii.

J. K. Rowling - Harry Potter and the Prisoner of Azkaban



U J. K. Rowling sa asi budem opakovať, ale to je taká klasika ako keď sa človek vracia po dlhej dobe domov. Známe prostredie, známi ľudia a zase s nimi prežívam to, čo už viem, že sa stane. Je to proste návrat do najobľúbenejšieho knižného sveta a to nikdy neomrzí. Navyše po opakovanom prečítaní v angličtine som si uvedomila, aký je tento diel vynikajúco napísaný a premyslený. A prichádza na scénu jedna z mojich obľúbených vedľajších postáv príbehu: Sirius. Jednoducho zase zážitok, tam nemám, čo viac dodať.

Ljudmila Ulická - Zelený stan


Vynikajúca kniha, ktorá na pozadí významných historických udalostí v Sovietskom zväze nm predstavuje príbehy zo života obyčajných ľudí. Aj keď obyčajných ľudí, no to nie je úplne presné označenie. Skôr by som to označila za príbehy bežných, ale neobyčajných ľudí. Ľudí, ktorí odmietli poslušne konať tak, ako im to je prikázané, ale konali podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, aj keď si boli vedomí, že to môže skončiť tragicky. Odmietli sa prispôsobiť a zabiť to ľudské, čo je v nich. A v tom je vlastne sila príbehov tejto knihy. Kniha je vlastne mozaikou príbehov rôznych ľudí, ktorí sú prepojení tromi ústrednými postavami, s ktorými sa zoznámime na začiatku knihy, ako so spolužiakmi na základnej škole: Ilja, Micha a Saňa. Príbehy ich životov, životov ich priateľov, príbuzných tvorí pestrú mozaiku ľudskej odvahy, odporu voči režimu a rebelstva v dobe, kedy len myslieť inak bolo nebezpečné. Ale oni mali odvahu nielen myslieť, ale aj konať inak.
Nie je to príjemné čítanie, mne samej behali pri niektorých príbehoch zimomriavky a celkovo to je hrozne depresívna kniha. Ale je to niečo, čo je súčasťou našej histórie a nemá zmysel pred tým zatvárať oči. Skôr sa nad tým zamyslieť, prijať to a dúfať, že sa to už nikdy nezopakuje.


Anthony Doerr - Jsou světla, která nevidíme



Všetkými ospevovaná kniha, ktorú si vraj musím prečítať. Vojnový príbeh slepého dievčatka a jeho otca odohrávajúci sa vo Francúzsku na sklonku druhej svetovej vojny a tajomstvo, ktoré je s ním spojené. Príbeh, ktorý získal v roku 2015 Pulitzerovu cenu.
Anthony Doerr napísal veľmi dobrú knihu so zaujímavým príbehom. Do deja vstupujeme v auguste v roku 1944 vo Francúzsku v dobe vylodenia spojencov v Normandii. Sledujeme osudy dvoch hlavných protagonistov. Striedajú sa časové línie, dejové línie a podľa mňa občas príliš krátke kapitoly venujúce sa jednej alebo druhej postave. Vďaka rýchlemu striedaniu pomerne krátkych kapitol dej ubieha veľmi rýchlo. Mala som ale pocit, hlavne v prvej polovici knihy, že autor píše veľmi povrchovo a hlavne v psychológii postáv by mohol ísť do väčšej hĺbky. Kniha má obrovský potenciál, ktorý si myslím, že Anthony Doerr nevyužil úplne maximálne. Veľmi sa mi páčilo vykreslenie postavy nemeckého člena Hitlerjugend, Webera. Extrémne šikovného, nadaného a inteligentného chlapca, ktorý keby sa nrodil v inej dobe, bol by strojcom veľkých vynálezov. Takto, v tejto dobe, boli jeho schopnosti zneužité k vojenským účelom. Bolo zaujímavé sledovať, ako sa mení jeho myslenie a konanie v priebehu knihy.
Kniha je ale vynikajúca a veľmi sa mi páčil záver knihy, presne takto nejak som si to predstavovala. Autor dokázal vyvolať tie správne emócie a ukázal ako vie majstrovsky pracovať s opismi a textom.


A čo zaujímavého ste v apríli prečítali Vy? Odporučíte mi niečo?

Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.