A co když se umělé inteligence rozhodnou zahrát si trochu s láskou?

čtvrtek 5. července 2018


Znáte seriál Black Mirror? Příběhy z ne až tak vzdálené budoucnosti, při jejichž sledování vás mrazí a některé díly jsou víc , jiné zase trochu méňě děsivé? Tak tento seriál mi připomínala kniha Štěstí pro lidi, kterou u nás nedávno vydal Knižní klub v rámci své populární edice Světový bestseller. Na rozdíl od Black Mirror se ale při čtení Štěstí pro lidi nebudete bát, právě naopak, budete se bavit a usmívat, protože i když pracuje s podobným námětem, zpracovává ho úplně jiným způsobem. Proto si myslím, že Štěstí pro lidi je ideálním kandidátem na odlehčené letní čtení, u kterého se zaručeně nebudete nudit. Už při přečtení anotace jsem věděla, že si tuto knížku musím přečíst. Vždyť uznejte, když vám někdo slíbí umělé inteligence, osud lidstva v sázce a velkou nálož zábavy - tomu prostě nejde odolat.


Jennifer je novinářka, která si v rámci svého posledního projektu povídá s Aidenem. To by nebylo nic nezvyklého, jenže Aiden není člověk ale stroj, přesněji řečeno umělá inteligence. Úkolem Jennifer je testovat ho, rozvíjet jeho komunikaci s lidmi a psát o tom články. Zdá se to jako dokonalá a pohodová práce - Aiden je milý společník, s občasným smyslem pro humor a jí se někdy povede zapomenout, že se baví se strojem a ne s reálním člověkem. Aiden zná Jennifer jako nikdo jiný a rozhodne se, že se postará o to, aby byla šťastná - a tak se rozhodne jí najít dokonalého partnera. Jenomže i Aiden je překvapený, že to není tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá. Po pár nezdarech se to konečně začne vyvíjet tím správním směrem a tehdy do jeho plánu vpadnou další umělé inteligence – sympatická Aisling a zlý Sinai. Chcete vědět, co se může stát, když se osudy lidí ocitnou v rukou pár umělých inteligencí, navíc když má každá s lidmi úplně jiné úmysly? A mají lidi a láska vůbec tady nějakou šanci?
Po Štěstí pro lidi jsem sáhla po dočtení hororu Trajekt, který byl sice skvělý, ale taky dost náročný na mou psychiku a já potřebovala u něčeho trochu vypnout. Rozhodla jsem si dát pro změnu nějakou oddechovku a Štěstí pro lidi byla skvělá volba. Jsem fanouškem sci-fi námětů v knihách i seriálech a tak jsem byla zvědavá, jak se to povede zkombinovat s romantickým námětem.
Za sebe můžu říct, že to bylo skvělé. Vtipné, zábavné, odlehčené, ale vůbec ne plytké. Četlo se to hezky, mělo to spád a já se při čtení vůbec nenudila. Příběh můžeme sledovat z 5 různých pohledů – dvou lidských a tří umělých inteligencí - ta kombinace překvapivě fungovala a fungovala moc dobře. Při čtení jsem si ale nemohla pomoct a zamýšlela jsem se nad tím, zda je tohle vlastně vůbec možné a co budeme dělat, když budou mít umělé inteligence takové schopnosti a možnosti, které zde byly popisované.
Hrozně mě taky bavila lidská stránka, která byla autorem připsaná umělým inteligencím. Přestože doufám, že se to v reálném životě nestane, tady to bylo super. Umělá inteligence, která si oblíbí člověka a pomstí se za něho, pomáhá mu a fandí mu v rámci svých možností, protože má přístup všude a cokoliv online dokáže zařídit. Fakt to bylo super, ale doufám, že s něčím takovým nebudeme muset nikdy bojovat, protože v tom případě lidstvo prostě nemá šanci.
Postavy byly sympatické, zápletka zajímavá a jako celek to skvěle fungovalo, takže za mě je tohle jednoznačně tip na ideální letní čtení. Ano, víme, jak to skončí, ale to u tohoto typu romantických příběhů ani nemůže být jinak, ale to, co k tomu vede je napsáno zajímavě a svižně, jestli tedy uvažujete nad nějakou dovolenkovou knížkou, Štěstí pro lidi určitě doporučuju.


Autor: P. Z. Reizin
Název: Štěstí pro lidi (2018)
Vydal: Knižní klub
Počet stran: 440

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuju Martinus.cz.

1 komentář

  1. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem si zrovna půjčila v knihovně, protože mě zaujala obálka a po tvé recenzi se na ni opravdu těším :)

    OdpovědětVymazat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.