Predstavte si, že môžete byť každý deň niekým iným

čtvrtek 18. prosince 2014




Každý deň sa prebudíte v inom tele, každý deň žijete život niekoho iného. A tak platí jedna jediná zásada - vyhnite sa tomu, aby si niekto všimol, že na jeden deň ste v tele niekoho iného a nepleťte sa do jeho života.
Všetko je v poriadku, až do rána, kedy sa prebudíte v tele Justina a zamilujete sa do jeho priateľky Rhiannon. Od tohto okamžiku všetky pravidlá, podľa ktorých ste až doteraz žili, prestávajú platiť. Konečne sa objavil niekto s kým chcete byť každý deň.

Dostala sa mi do rúk veľmi zaujímavá kniha a trúfam si tvrdiť, že s veľmi  originálnym námetom. Mohla by som ju označiť ako fantasy, predsa len, cestovať z jedného tela do druhého nie je úplne reálne, ale myslím si, že by ju mohli oceniť aj čitatelia, ktorí tomuto žánru veľmi neholdujú.

Hlavnému hrdinovi je šestnásť rokov, sám nevie ako sa volá, hovorí si proste A. Kam až jeho spomienky siahajú cestuje z jedného tela do iného, v každom prežije jeden jediný deň. Má prístup k spomienkam daného tela a snaží sa konať tak, aby nenarušil jeho každodenný stereotyp. Je na to zvyknutý, je to proste jeho životný štýl. Dokonca si ako dieťa myslel, že všetci ľudia cestujú z jedného tela do druhého. Nepátra, nevymýšľa, proste sa zmieril so svojím životom. Až kým nespozná jedno dievča a zatúži po zmene.
Na prvý pohľad sa môže zdať, že je to romantická kniha. Áno, nájdeme tu romantickú linku dvoch mladých ľudí, ktorá sa tiahne celou knihou. Zaškatuľkovať túto knihu je ale veľmi ťažké. Je tu fantasy námet, romantická linka a je tu aj niečo skryté za tým všetkým.


,,Pokiaľ ide o dievčatá ako je Ashley, bolo by najlepšie  ich poriadne pretrepať a povedať im, že aj keď je pre nich veľmi ťažké sa s tým zmieriť, ich mladistvý vzhľad im veľmi dlho nevydrží, a potom budú ľutovať, že svoj život nevybudovali na stabilnejších základoch  než na príťažlivosti."

Kniha je originálna a k môjmu prekvapeniu sa z nej vyvinulo niečo čo som fakt nečakala. Čakala som priemerný romantický príbeh dvoch ľudí, ktorý sa súžia nenaplnenou láskou určený hlavne pre teenegerov. Áno, myslím, že túto knihu by si mali prečítať, Sama keby som mala doma dospievajúceho mladistvého tak mu túto knihu dám do ruky, nech si ju prečíta. A to pre psychologickú linku, ktorou autor preplietol hlavný dej knihy.
Hlavný hrdina cestuje z jedného tela do druhého a opisuje osudy jednotlivých tiel. Autor si vôbec neberie servítky pred ústa a otvorene píše o témach, ktoré často trápia mladých ľudí pri dospievaní. A tak sa tu stretneme s homosexualitou, depresiami a pokusom o samovraždu, problémami s krásou, s váhou, s priateľmi, drogovou závislosťou, nešťastnou láskou, príliš prísnymi rodičmi, ale aj prácou mladistvých, či imigráciou. David Levithan o tom píše s ľahkosťou hoci ide o náročné témy. Predkladá ich čitateľovi nenásilne, ale jemne ho postrčí, aby sa nad každou situáciou zamyslel.
A preto túto knihu chválim a dávam fakt vysoké hodnotenie. Aj keď sa možno niekomu bude zdať, že dej sa hrozne vlečie, nezabúdajte, že táto kniha je o niečom hlbšom ako sa na prvý pohľad môže zdať.
A záver je každopádne zaujímavý. Nech si každý urobí vlastný názor.
Môžete mi do komentárov napísať, čo si o ňom myslíte.



Hodnotenie:90%

Nakladateľstvo: CooBoo (2013)
Originál: Every day (2012)
Počet strán: 342

Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.