Květen v knihách

sobota 10. června 2017

Dimitri Verhulst – Opozdilec


Opozdilec je titul, který mě už dávno zaujal svojí anotací. V té době jsem však ještě vůbec nevěděla, že je natočený film Teorie tygra, který právě běžel v kinech a zabývá se stejnou problematikou. Zajímavý je fakt, že tato dvě díla vznikla náhodou a nijak se navzájem neovlivnily. Každopádně myšlenka předstírané demence jako způsob úniku od otravné manželky, neuspokojivého života a stereotypu mě zaujala natolik, že jsem se nemohla dočkat, až si tuto knížku přečtu.
Jde o jednohubku na jedno odpoledne, stačí pár hodin a knihu máte přečtenou. Je plná osobitého humoru a hlavně cynizmu, který je charakteristickým znakem hlavní postavy, která vymyslí důmyslný plán, jak uniknout z ubíjející existence vlastního života a užít si ještě ty poslední zbývající léta v klidu. Jenomže, i když plán to byl skvělý, jeho realizace s sebou přináší pár nepříjemností. O tomhle všem se dozvídáme z pohledu Desirého, který nám živě popisuje svoji každodenní realitu a celé to prokládá vzpomínkami na minulost, na svůj život a vysvětluje nám důvody, které ho vedly k tomu, že skončil tam, kde se teď nachází. Některé situace jsou úsměvné, v jiných je skrytá vážnost a jde spíš o smích přes slzy. Kniha se sice tváří oddychově a jednoduše, ale je v ní toho skrytého mnohem víc. Záleží jenom na čtenáři, kolik si z toho vezme k srdci a připustí k zamyšlení.
Knížka mě bavila, jenom mě mrzí, že jsem před jejím přečtení viděla film Teorie tygra. I když jsem věděla, že nemají nic společného, tak jsem nějak podvědomě očekávala stejný příběh.

Elena Ferrante – Příběh nového jména



Tak toto bylo skvělé! Netrpělivě jsem čekala na další díl neapolské ságy od Eleny Ferrante a moje čekání bylo bohatě odměněné. I když není tak časté, aby byl druhý díl série lepší než ten první, Eleně se to povedlo. Neskutečně jsem si čtení užívala, a i když knížka není vůbec tenká, tak jsem nechápala, kam ty stránky mizely. A proč mizí tak rychle. Příběh mě, na rozdíl od Geniální přítelkyně, která stavěla příběh pomalu, postupně, pohltil od první stránky a měla jsem pocit, že se tam toho děje mnohem víc a s rychlejším spádem. Zase jednou tu máme skvělé vykreslení prostředí, vztahů, sociálních rozdílů, problémů dané doby a celkově změn v životě jednotlivých protagonistů, kteří postupně dospívají, zakládají si rodiny a budují domov. Stále větší důraz se klade na loajalitu, soudržnost a věrnost. Rodina je ta nejdůležitější hodnota. Vztahy se rozvíjejí, komplikují a přátelství Eleny a Lily prochází dalšími změnami a krizí.  Jejich cesty se setkávají a zase rozchází, protože každá z nich se v životě vydá jinou cestou a rozhodne se žít jinak než ta druhá. Stále jde ale o jeden z nejlepších příběhů o ženském přátelství, který jsem kdy četla, protože ho ukazuje takové, jaké ve skutečnosti je a nic neidealizuje. Ukazuje surovou realitu Itálie 60. let, rivalitu, závist a tvrdý boj o postavení a majetek, moc a převahu. Život se s nikým nemazlí a dokáže přinést nečekané zvraty. A láska? Ta už zamotala nejednu hlavu. Je to skvělé čtení, a jestli se vám Geniální přítelkyně líbila, tak z Příběhu nového jména budete nadšeni. A po přečtení závěru knihy budete s jistotou vědět, že potřebujete další díl, a to nejlépe hned. Elena je prostě mistryně.

Jo Nesbo - Smäd


A je to tady. Fanouškové severských detektivek měli nedávno malý svátek. Jo Nesbø totiž vydal další díl oblíbené série s hlavní postavou detektivem, vyléčeným alkoholikem a specialistou na sériové vrahy, Harrym Holem. Všichni ho milují, ale já se hned na začátku přiznám, že ho až tak dobře neznámUž když jsem tuto knížku začínala číst, tak jsem počítala s tím, že pravděpodobně nebudu znát všechny souvislosti, nebudu rozumět všem poznámkám a nebudu dostatečně dobře znát postavy a jejich vztahy, které byly rozpracované v předchozích dílech. Byla jsem ale zvědavá, zda si čtení této detektivky, jako samostatné jednotky, užiju. Navzdory počátečním obavám jsem byla příjemně překvapená, že Žízeň moc hezky fungovala i samostatně. Příběh mě pohltil už od první stránky a byla jsem nadšená, jak je dynamický, má rychlý spád a jak neskutečně dobře se mi čte (a to nejde o žádnou útlou knížku, ale celkem slušnou bichli). Všechno důležité jsem se dozvěděla z příběhu a těch pár souvislostí, které jsem neznala, mi zážitek nepokazilo, právě naopak, podnítilo mojí zvědavost.

Víc se můžete dočíst v recenzi.

Serge Baeken - Sugar


Sugar je komiksovou nutností každého milovníka koček. Já sama jsem po tomhle komiksu sáhla právě proto, že miluju kočky. Kočičí komiks Sugar, který vydalo Nakladatelství Meander, mě zaujal hned na první pohled. Jde o velkoformátový komiks, jehož autorem je Serge Baeken. Ten v něm ztvárnil svůj autobiografický příběh života s kočkami. Komiks je černobílý a moc hezky nakreslený. Už při prvním listováním se do těch kreseb zamilujete. A hlavně vy, co žijete s kočkami v jedné domácnosti, v těch kresbách uvidíte úplně reálné a přitom hezké stvárnění každodenních situací. I když je ústředním hrdinou kocour Sugar, potkáte na stránkách daleko víc koček. Budete sledovat jejich příběhy, zážitky, emoce - a to všechno ztvárněné v kresbě s minimem textu. Líbilo se mi, že autor vůbec nepotřeboval slova a stejně jeho kresby dokázaly vyvolat zamýšlené emoce. 

Na víc slov a obrázků z tohoto krásného komiksu se můžete těšit, ještě se k němu vrátím v samostatném článku, který připravuji.

Mariana Enriquezová - Co nám oheň vzal


Doteď jsem se setkala s dvěma druhy povídkových sbírek. V tom prvním jsou postavy jednotlivých povídek navzájem propojené, znají se nebo se vyskytují ve vícero povídkách. V tom druhém, kam zařazuju i Co nám oheň vzal, jsou povídky samostatné příběhy a jsou propojené akorát prostředím, ve kterém se odehrávají. V tomto případě je to město Buenos Aires, jeho tmavé uličky, temná místa a městské částí, vystupují tady lidi z různých sociálních vrstev, různé víry a zaměstnání. Mariane Enriquezové se povedl před čtenáře postavit svět, který je mixem všeho možného. Vtáhne vás do děje, šokuje, vystraší. Dokáže udržet vaši pozornost od začátku až do konce. Vyvolá tísnivé, depresivní pocity, kdy už nechcete dál číst, ale prostě musíte. I když máte obavy, strach a cítíte úzkost z toho, co se bude odehrávat dál.

Protože tato povídková sbírka stojí určitě za větší pozornost, připravuji na blog její plnohodnotnou recenzi.

Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.