Detektívka, pri ktorej vám bude horúco

středa 11. března 2015

Predtým než bola Trilógia z ostrova Lewis boli iné knihy. Všetko to začalo čínskymi thrillermi, vďaka ktorým sa dostal do povedomia svojich čitateľov.
Detektívka z pera Glasgowčana Petra Maya, a súčasne jeho knižná prvotina, sa odohráva v Číne. Čínsky detektív Li Jen pátra po vrahovi vysoko postaveného vedca, ktorého zhorené a ešte dymiace telo nájdu náhodní okoloidúci v pekingskom parku. Zhodou náhod ho osud dá dokopy s americkou forenznou lekárkou a špecialistkou na uhorené obete Margaret Campellovou. Tá sa momentálne nachádza na pár týždňov ako hosťujúca prednášajúca na jednej z čínskych univerzít. Z tohto spojenia zo začiatku nie je nadšený ani jeden z nich, predsa len rozdiel kultúr a myslenia je medzi Američankou a Číňanom príliš výrazný. Postupne však zistia, že ich spolupráca je výhodná a posunie vyšetrovanie tým správnym smerom. Ani jeden z nich ale na začiatku netuší akým nebezpečným smerom to bude a akú šokujúcu pravdu odhalia. 



,,To je môj najväčší problém," povedala Margaret. ,,Jediní zaujímaví ľudia, s ktorými sa zblížim, sú mŕtvi. Tí živí o mňa obvykle stratia záujem hneď potom, čo zistia, čím sa živím. Myslia si, že ma zaujíma len ich telo."
Jung-li sa zasmial. ,,S mojimi orgánmi sa môžeš hrať ako chceš."
,,U mužov ma najviac zaujíma mozog," povedala. ,,Akurát ich vždy odradí zvuk pri rezaní lebky." 

Meno spisovateľa Petra Maya je málokomu neznáme. U nás sa preslávil Trilógiou z ostrova Lewis, ktorou si získal veľké množstvo nadšených čitateľov. Nie som výnimkou, hoci detektívky nezvykli byť mojim obľúbeným žánrom, táto trilógia ma úplne nadchla. Skvelý príbeh, pochmúrna atmosféra, vynikajúci rozprávač a nádherné opisy Škótska. Preto ako väčšina jeho čitateľov som mala veľkú radosť, keď som sa dozvedela, že Host vydáva prvý diel z 6-dielnej série čínskych thrillerov a musela som po nej hneď siahnuť.


V prvom rade nesmieme zabúdať, že toto bola prvá kniha Petra Maya, začal ju písať už v roku 1997 a vo Veľkej Británii ju vydali o dva roky neskôr. Tí čo sú namlsaní zo škótskej trilógie by na tento fakt mali myslieť. Kniha je skvelá, len trochu iná. Je ľahšia, veselšia, nie je taká pochmúrna ako bola škótska trilógia a namiesto jednej hlavnej postavy tu máme postavy rovno dve.
Pán ohně je vynikajúca kombinácia  detektívky a knihy faktu o Číne a pochytíte aj čo to o genetike. Petrovi Mayovi sa podarilo do deja detektívky a vyšetrovania vraždy krásne vsunúť rôzne informácie o Číne v danej dobe, o zvykoch, kultúre, myslení ale aj o histórii Číny a ich dopadu na súčasnú čínsku spoločnosť. Ja sama som sa dozvedela veľké množstvo informácií, ktoré som doteraz netušila. Je to zaujímavá krajina, ale žiť v nej by som určite nechcela.


Hlavnými postavami sú dva protiklady, americká forenzná lekárka Margaret Campbellová a čínsky detektív Li Jen. Sám autor tvrdí, že ich výberom sa snažil vyvrátiť zažité stereotypy amerického macha a malej Číňanky. Bol to vynikajúci ťah. Postavy sú sympatické a je zaujímavé sledovať vývoj ich vzťahu od začiatočných nesympatií až k vzájomnej obojstranne prospešnej spolupráci.
Je to vynikajúca detektívka, Peter May dokázal, že už od svojej prvej knihy vedel skvelo písať. Dal si záležať na faktoch, všetko si poriadne naštudoval, dokonca kvôli sérii čínskych thrillerov podnikol niekoľko ciest do Číny. Je skvelé vidieť, že autor presne vie, o čom píše a záleží mu na tom, aby to neboli výmysly, ale fakty.
To, že je to prvá kniha Petra Maya cítiť hlavne v závere knihy, kde sa nechal trochu uniesť a ukončil to na mňa trochu príliš fantasticky. Záver som od neho čakala iný. To ale vôbec nepokazilo môj dojem z tejto skvelej detektívky.
Pri čítaní som mala pocit, akoby som sledovala pilotný diel začínajúceho seriálu, zoznámili sme sa s postavami, prostredím, zaujal nás dej a autor nás navnadil tak, aby sme nedočkavo čakali na ten ďalší diel. Ak ste na tom rovnako, tak sa nemusíte báť, lebo Host plánuje vydanie druhého dielu s názvom Čtvrtá oběť z tejto skvelej série detektívok ešte tento rok na jeseň.


Hodnotenie:80%

Autor: Peter May
Názov: Pán ohně (2015)
Originál: The Firemaker (1999)
Vydalo: Nakladateľstvo Host
Počet strán: 440

Ďakujem Nakladatelství Host za poskytnutie recenznej e-knihy.
Knihu si môžete kúpiť tu.


Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.