Knižné tipy - marec/březen 2015

úterý 3. března 2015

Joakim Zander - Plavec

Hranice medzi štátmi miznú rovnako ako hranice medzi priateľom a nepriateľom, pravdou a klamstvom, minulosťou a prítomnosťou.
Začiatok 80. rokov, Damašek. Bezmenný americký špión opúšťa svoje dvojmesačné dieťa a necháva ho neistému osudu. Celý život ho potom ťaží vina a vydáva sa kamkoľvek, kde mu nebezpečenstvo a stres umožnia zabudnúť - do Libanonu, Afganistanu či do Iraku.
O tridsať rokov neskôr sa Klare Walldéenovej, mladej švédskej zamestnankyni Európskeho parlamentu nečakane ozve jej bývalý priateľ Mahmúd Šammúš a naliehavo ju žiada o stretnutie. Povie jej, že sa dostal na stopu citlivých informácií o tajných amerických operáciách. Mahmúd a Klara sa stanú terčom agentov CIA, ktorí majú za každú cenu zabrániť zverejneniu informácií a zamedziť tak medzinárodnému škandálu.
V Bruseli medzitým oporunistickému švédskemu lobbistovi Georgi Lööwovi pridelia desivého klienta a temnú úlohu....
Vydáva Host (ČR)

Štěpán Kopřiva - Rychlopalba

Čo by ste robili, keby u vás jedného večera zazvonila polícia a povedala vám, že už niekoľko rokov ubližujete vlastnému dieťaťu a neviete o tom? Čo by ste urobili, keby vám psychiatri povedali, že trpíte poruchou osobnosti a zavreli vás do blázinca?
Presne toto sa totiž stalo Oľge Turnečkovej...a hoci sa tomu jej okolie najprv bránilo, muselo sa s tým nakoniec zmieriť. Áno, Oľga zrejme naozaj týrala svoju dcéru.
Lenže potom Oľgin brat objaví stopu, že by všetko mohlo byť trochu inak. Že možno existuje osoba, ktorá využila Oľginu duševnú chorobu a celú dobu s ňou zákerne manipulovala.
Nedá sa priamo povedať, že si Oľgin brat najme detektíva, skôr si tak trochu prenajme policajta. Ten policajt som ja. A na to, čo som pri odkrývaní pravdy musel urobiť, nie som vôbec hrdý.
Vydáva Crew (ČR)


Lianne Moriarty - Na co Alice zapomněla

Keď sa Alice preberie na zemi v posilovni, má na hlavne poriadnu hrču a myslí si, že má 29 rokov a čaká svoje prvé dieťa so svojim superúžasným manželom Nickom. Lenže potom sa dozvie, že sa jej z pamäte práve vymazalo desať rokov života a že je v skutočnosti 39-ročná neurotička, ktorá najradšej trávi svoj voľný čas v posilovni alebo na poradách školského výboru so ženami, ktoré kedysi neznášala. Ako sa to stalo, že sa jej život tak radikálne zmenil? Prečo ju jej manžel nenávidí? Čo tak hrozného urobila, že s ňou jej milovaná sestra skoro nehovorí? A do toho si nie je schopná vôbec spomenúť na svoje tri deti. Alice sa zrazu vidí inými očami a tá nová žena, o ktorej jej rozprávajú, sa jej vôbec nepáči. Nájde spôsob, aby sa znovu stala tým človekom, ktorým bývala?
Vydáva Ikar (ČR).


Chalandon Sorj - Návrat do Killybegs

Napínavý a pútavý román je inšpirovaný vraždou vysokého predstaviteľa Sinn Fein, ktorý bol odhalený ako britský tajný agent. Ako sa z uctievaného hrdiny stane zradca? Píše sa december 2006 a 81-ročný Tyrone Meehan už len čaká na smrť. Netuší, kedy ani odkiaľ udrie, ale s istotou vie, že príde, a stane sa tak v Killybegs, v jeho rodnej obci na írskom vidieku. Tam, kde ho otec učil nenávidieť všetko anglické a odkiaľ muselo jeho rodina ujsť pred biedou. Je čas, aby Tyron vyrozprával svoju verziu pohnutého životného príbehu plného zvratov a osudových volieb. Sorj Chalandon v skvelo napísanom románe popisuje skutočné udalosti a život svojho priateľa Denisa Donaldsona - ten bol skutočne zavraždený 4 mesiace po tom, čo vyšla jeho zrada najavo.
Vydáva Argo (ČR).


Anders de la Motte - MemoRandom

Po ťažkej autonehode David stratí pamäť. Príde tak aj o kontrolu nad rozvinutou sieťou vlastných podvodov a klamstiev. Zrazu sa sám stáva žiadanou korisťou pre tých, ktorí sa chcú dostať k jeho tajomstvám. Musí ochrániť sám seba aj svoje zdroje, preto potrebuje obnoviť kontakty s informátorom Janusom, človekom, ktorý sa nachádza na vrchole zločineckej hierarchie a pracuje pre políciu v hlbokom utajení. Mnoho ľudí na oboch stranách zákona je ochotných ísť aj cez mŕtvoly, len aby odhalili Janusovu pravú identitu. Alebo azda aby ju chránili?
Vydáva Ikar (SR)

Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.