Knižní tipy - červen 2017

neděle 4. června 2017

Radka Třeštíková - Osm



Jednu březnovou sobotu je v Ďáblickém háji nalezena postřelená mladá dívka Michaela. Zůstává v bezvědomí a policii se nedaří vyšetřit, kdo čin spáchal a proč. Byl to její snoubenec, nejlepší kamarádka nebo snad někdo z rodiny, ve které Michaela hlídala děti? Ona sama si po probuzení z kómatu osudný den nepamatuje, co víc, nepamatuje si celý poslední rok svého života. Rok, který začal tak nevinně jako pohlazení a skončil pokusem o vraždu....
Vydává: Motto




Erlend Loe - Náklaďáky Volvo


Do värmlandské krajiny přichází muž. Jmenuje se Doppler. Andreas Doppler. Je to Nor. Má s sebou ročního losa Bonga. A syna Greguse. Los kráčí v jeho stopách po stezičce a sym spí na potahu taženém losem. Ačkoli je pozdě večer, nic nenasvědčuje tomu, že by Doppler brzy hodlal někde složit hlavu. Co dělá ve švédských lesích? Těžko říct. Možná mu bylo Norsko příliš těsné a potřeboval se trochu porozhlédnout po světě. Rozhodl se opustit oslavu, zatímco ostatní se u stolu ještě bujaře veselili. Brzy se bude podávat káva a doutníky, lae Doppler se zvedl a šel. Cosi hledá. Hledá dobré lidi. Hledá souvislosti a spořádanost.
Vydává: Kniha Zlín
Hanya Yanagihara - Malý život


Když se čtyři spolužáci z vysoké školy v Massachusetts přestěhují do New Yorku, aby se pokusili prorazit, jsou bez peněz, ztracení a kupředu je pohání jen jejich přátelství a ctižádost. Je tu laskavý Willem, začínající herec; bystrý, občas krutý malíř DžejBí, který se chce prosadit ve světě umění; utrápený architekt Malcolm, nešťastný ve špičkové firmě; a rezervovaný, geniálny, tajemný právník Jude, kolem něhož se jejich životy otáčejí...
Malý život je příběh o sexuální orientaci, zneužívání a sebe-poškozování, o lásce a obětavosti, krutosti a neschopnosti bojovat s osudem.
Vydává Odeon.


Martin Jonáš, Veronika Jonášová - Příběh Berlín

Hitlerův i Honeckerův bunkr, nejdivočejší noční kluby, uprchlické kempy, místa, kde Angela Merkelová rozhoduje o osudu Evropy. Berlín je město s barvitou historií a fascinující současností, plné života, módy, umění, energie a neustálých změn. Martin Jonáš německou metropoli důkladně poznal jako student i jako zpravodaj České televize, kde pracoval na několika stovkách reportáží. Veronika Jonášová je dlouholetá novinářka a o Berlínu a německé politice pravidelně psala například do deníku E15. Jejich společná kniha je nejen čtivým průvodcem nejmodernějších a v češtině takřka nepopsaných dějin města, ale najdete v ní i informace, o kterých se v běžných průvodcích zaručeně nedočtete. Kniha vybízí k intenzivní, angažované pouti městem, kde místa ožívají příběhy a za fasádou nenápadných ulic vyvstává stále živá a často mimořádně dramatická minulost. Znalost místní topografie se prolíná s reportážními zkušenostmi, příběhy a zmínkami o inspirujících osobnostech. To vše je doplněno nádhernými fotografiemi.
Vydává Mladá fronta.

Ivo Hudeček - Netuctový případ a zločin v nočním expresu

Jednoho rána kráčí finanční rada Dolnopolský do svého úřadu a najde botu. Na tom by nebylo nic podivného, pokud by v té botě nebyla i noha... Nález obuté končetiny a potažmo celého lidského těla naprosto změní pánu Dolnopolskému život. Setkává se s mladým inspektorem Hasengapem, který kromě bystrého myšlení a kreativity vládne i neortodoxními vyšetřovacími metodami. Nesourodá dvojice má před sebou vyšetřování netuctového případu a zločinu v nočním expresu. Ve dvou humorných detektivních příbězích Ivo Hudečka narazíte nejen na kvalitní zápletku, ale tu a tam i na nějakou podivnost. Viděl například někdo z vás někdy buvoveverku?
Vydává Plus.

Marta Rojalsová - Ta druhá

Anna je osmatřicetiletá grafička. Žije v Barceloně se svým přítelem Manelem. Je to tvrdá žena postrádající empatii, která se neustále snaží najít ve svém životě rovnováhu. Ona i Manel patří ke generaci, která vyrostla v době ekonomického růstu a kterou k zemi srazila krize ve Španělsku. Manel přišel o zaměstnání, nastěhovala se k nim jeho sestra a Anna mezitím potkala Tea, neslyšícího jednadvacetiletého muže, s nímž má poměr. Ale proč? Ekonomická krize, mateřství, izolovanost i sociální sítě, tajemství a konec všech tužeb - Marta Rojalsová svižným a osobitým stylem, se smyslem pro humor a skvělými dialogy ukazuje současnost i minulost jako přesné mechanismy, neúprosně se stahující kolem hlavní hrdinky, která se snaží něco udělat se svým životem.
Vydává Host.


Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.