Knižné tipy - október/říjen 2014

středa 19. listopadu 2014

Frank Herbert - Duna 


Nakladateľstvo Baronet pri príležitosti 50. výročia prvého vydania na knižný trh vydáva limitovanú edíciu sci-fi klasiky Duna v počte 1500 kusov.
Kultovná sci-fi sága Duny, ktorú mnohí poznajú z niektorej jej filmovej adaptácie, sa rodila neľahko. Jej prvý diel, román Duna, ktorý neskôr preslávil jedného z dnes už klasikov sci-fi literatúry, Franka Herberta, vyšiel v roku 1963 v časopise Analóg pod názvom Svet Duny. Vtedy vyšla samozrejme len jeho časť. Vďaka obrovskému ohlasu u čitateľov napísal
autor pokračovanie príbehu Prorok Duny. Pre knižné vydanie (1965) obe časti spojil a výstižne a stručne nazval Duna. Úspech románu stále rástol, hneď v nasledujúcom roku (1966) získal cenu Nebula i Hugo.
Kniha rozpráva príbeh o púštnej planéte Arrakis s úplným nedostatkom vody a jediným známym náleziskom zvláštneho korenia, ktoré má moc predĺžiť ľudský život a ktoré poskytuje človeku mimoriadne psychické schopnosti.

Frank Herbert svoje dielo rozširoval a vytvoril tak predobraz novej epiky v žánri sci-fi. V rokoch 1969 až 1981 vyšlo ďalších päť pokračovaní ságy popisujúcich boje o ovládnutie Arrakisu. Až predčasná autorova smrť ukončila i osudy hrdinov ságy, ktorých pokračovanie ale zostalo otvorené. Napriek jeho smrti príbehy o Dune nekončia. Frankov syn Brian, spolu s ďalším vynikajúcim sci-fi autorom Kevinom J. Andersonom (slávne Akty X), prevzal jeho úlohu a k neutíchajúcej radosti priaznivcov a vďaka ich záujmu rozšírili ságu o ďalšie diely.


George R. R. Martin - Rytíř Sedmi království


Dlho pred tým, než Targaryeni stratili Železný trón, dlho po tom, čo prišli z Valýrie a zjednotili Sedem kráľovstiev, ale len krátko po tom, čo ríšu roztrhla na dve a zničila Čiernožiarova vzpura, križoval krajom potulný rytier Duncan Vysoký. Alebo Dunk, čo vypil truňk? Je totiž veľmi nízkeho rodu a ku svojmu rytierstvu prišiel, sám nevie ako.
Zemou stále zmietajú následky dynastickej roztržky, vládnuce rody spriadajú intrigy a nikto poriadne nevie, či vládne kráľ alebo jeho Ruka, lord Krvevran s povesťou černokňažníka, ktorý má všade svojich špehov. Ser Duncan je trochu naivný mladík, ktorý berie rytiersku česť až príliš vážne a všetko radšej rieši selským rozumom a silou svalov svojho nadmerne veľkého tela. Ale je ťažko sa do mocenských pletiek nezamotať, keď ho na cestách sprevádza panoš Egg, ktorý je niečím viac ako sa zdá byť.
Trojica prepojenách noviel Georga R. R. Martina, zasadená do doby pred dejom Hry o tróny, ponúka všetko, čo jeho svetovo slávna sága, len v zovrenejšom a údernejšom balení. Všetky tri príbehy vychádzajú spoločne vôbec prvýkrát a naviac skôr ako v USA.


Ursula Poznanski - Saeculum



Stráviť päť dní v hlbokom lese a skúsiť žiť ako v stredoveku vyzeralo ako výborný nápad. Bastian by si však tento zážitok radšej nechal ujsť. S účasťou na výprave súhlasil len kvôli svojej láske Sandre. Partia dobrodurhov sa vydáva na cestu napriek tomu, že miesto, kde chcú táboriť, bolo kedysi prekliate. Staré povedačky o tom, že kto do lesa vstúpi, nevráti sa už späť, nikto neberie vážne. Počas prvej noci príde prudká búrka a z tábora zmizne prvý člen výpravy. Zostanú len podivné odkazy vyryté do kôry stromu. Keď sa ho ostatní vydajú hľadať, začnú blúdiť. Nehá ich LES odísť?





Daniel Polansky - Ta, jež čeká (Dolní město 3)


Dolné mesto: najhoršie ghetto v najhoršom veľkomeste z Trinástich zemí. Preslávilo sa len skazenosťou a tým, ako rýchlo tam človek môže prísť o život. A Správca, kedysi dávno hrdina Veľkej vojny a potom uznávaný agent zlovestného Čierneho domu, patrí teraz k najhoršej spodine, naviac starne a supi mu už krúžia nad hlavou. Dolné mesto sa mení rýchlejšie, než by mu prišlo vhod, a Správca vie, že pokiaľ z nej neunikne teraz, možno sa mu to nepodarí nikdy. Avšak predtým sa musí zúčtovať s minulosťou. Od chabej nádeje na lepšiu budúcnosť ho okrem iného delí útulok plný šialencov, spiknutie proti zkorumpovanému novému kráľovi, fanatická sekta a podsvetie prekypujúce nezvládateľnými zlodejmi a vrahmi. A za nimi všetkými stojí jediná osoba, ktorej zradu Správca nikdy nepredpokladal. Kedysi ho opustila zlomeného a zatrpknutého, a spôsobila, že sa stal človekom, akým je dnes. Jediná žena, ktorú kedy miloval. A spolu s ňou číha i Tá, ktorá čaká za všetkými vecami.
Finálna časť série Dolné mesto je opäť skvelou ukážkou noir fantasy.


Sarah Lotz - Trojice



Štyri letecké katastrofy na štyroch kontinentoch behom jedného jediného dňa. Svet je v šoku a na pokraji paniky. Vyšetrovatelia vylučujú jednu príčinu za druhou - za pádmi lietadiel nestoja ani teroristické útoky, ani nepriazeň počasia. Ako zázrakom ich prežili tri deti a istý náboženský fanatik došiel k skalopevnému presvedčeniu, že tí traja - novinári ich nazvali Trojica - zvestujú apokalypsu. A že sa treba pripravovať na súdny deň. Čo keď má pravdu? A boli naozaj len traja? A môže za ich podivné správanie skutočne šok z prežitej traumy a neutíchajúci záujem médií?

Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.