Knižné tipy - február/únor 2015

neděle 1. února 2015

Andy Weir - Marťan


Je najslávnejším mužom na Zemi. Má to ale háčik: nie je na Zemi...
Pred šiestimi dňami sa Mark Watney ako jeden z prvých ľudí prešiel po Marse. Teraz je ale presvedčený, že bude prvým človekom, ktorý tam zomrie. Skoro zahynul v piesočnej búrke a zvyšok jeho posádky odletel v domnienke, že je mŕtvy. Mark nemá ako odoslať správu, že prežil. A i keby sa s ľuďmi na Zemi spojiť dokázal, zásoby mu dôjdu omnoho skôr než stihne doraziť pomoc. Mark sa ale nevzdáva. Vyzbrojený len svojim dôvtipom, technickými schopnosťami a nevyčerpateľným zmyslom pre humor, ktorý sa pre neho stane najcennejším zdorojom sily, sa púšťa do tvrdošijného boja o prežitie.
Ako prekonáva jednu zdanlivo neprekonateľnú prekáždku za druhou, začína veriť, že by na cudzej planéte predsa len mohol obstáť. Lenže Mars mu ešte prichystá nejedno prekvapenie...
Vydá Knižní klub




Jandy Nelson - Nebe je všude

Sedemnásťročná Lennie je knihomoľka, má rada hudbu a svoj klarinet. Žije v tieni svojej úžasnej sestry a trochu jej hrá druhé husle. Sedemnásť rokov sa delili o šaty, myšlienky, radosti i starosti. Ale teraz je Bailey mŕtva a Lennie zrazu prespáva v dome smútku pod zamračenou oblohou. Ako keby niekto vypol nebo. Lennie sa okrem toho zamiluje - prvýkrát vo svojom živote a hneď do dvoch chlapcov. Joeho trumfne snáď už len jeho hudobný talent a Toby je tichý pohodár, skejťák a hlavne Baileyna veľká láska.
Lennie má z toho zamotanú hlavu, jeden z chlapcov jej pomôže vymaniť sa smútku, druhý ju do nej naopak uvrháva. Lennie sa pokúša vypísať si dušu na každý kus papiera, ktorý nájde, ale pomôže jej to nájsť pravú cestu, svoju vlastnú melódiu vo všetkom tom hluku tohto sveta?
Krehký a dojímavý príbeh o strate a živote, pocitoch bezmocnosti a nenávisti i láske zároveň.
Vydá CooBoo


A. G. Howard - Šepotání

Alyssa počuje šepot kvetín a hmyzu, je to dar, ktorý pripravil o rozum už jej matku. Pochádzajú totiž z rodiny Alice Liddelovej, viac známej ako Alenka z Ríši divov, skutočnej inšpirácie Lewisa Carolla, podle ktorej stvoril svoj slávny fantastický svet.
Keď sa matkin stav zhorší, nemôže už Alyssa svoje dedičstvo ďalej popierať a zistí, že na tých fantastických rozprávkach, ktoré pozná z detstva, je viac pravdy, ako by sa mohlo zdať. Vydáva sa na útek, ktorý zavinila už kedysi dávno práve Alice. Trhlinou v zrkadle sa dostane od Ríše divov, ktorý je oveľa ponurejší, než sa jej zdá z kníh a stiahne so sebou aj kamaráta a tajnú lásku Zacha. Na druhej strane už na nich čaká podozrivý, ale zvodný Morpheus a sprevádza ich pri ich hľadaní. Ale dá sa mu naozaj veriť?
Vydá CooBoo




Peter May - Pán ohně

Príbeh o desivých vraždách, ktoré spája ešte desivejšie tajomstvo. Prvý zväzok série čínskych thrillerov.
Čínsky detektív Li Jen pátra spolu s americkou súdnou lekárkou Margaret Campbell po vrahovi vysoko postaveného vedca, ktorého ohorená, dymiaca mŕtvola bola nájdená v pekingskom parku. Tej noci, keď muž zomrel, došlo k ďalším dvom vraždám, ktoré sú s jeho smrťou záhadne spojené. Detektív Li cíti, že musí hrať o čas a že mu tentokrát jeho čínska dôkladnosť bude nanič. Nakoniec neochotne požiada o pomoc Margaret, skúsenú odborníčku na zhorené obeti. Od chvíle, keď sa stretnú pri pitve zavraždeného vedca, sa ich osudy neoddeliteľne prepoja, rovnako ako vraždy, ktoré vyšetrujú. Spolu odkrývajú jednu vrstvu prípadu za druhou a odhaľujú pravdu, ktorá prekoná i ich najhoršie nočné mory.
Vydá Host





Martin D. Antonín - Pekelná šleha (Kladivo na čarodeje 8)


Keď sa dáma vašeho srdca ocitne v ťažkostiach, urobíte pre jej záchranu čokoľvek. Riskujete život, precestujete sveta kraj, spriahnete sa s diablom - a keď zúfalstvo dosiahne vrcholu, prelezie ho a ešte si poriadne povyskočí, najmete si tým Felixa Jonáša. Je to banda magorov, to iste - ale kto iný vám uverí a pustí sa do hľadania ženy nakazenej experimentálnym magickým retrovírom? Iste ju nájdu. Možno i zachránia. A keď budete mať štastie, vaša milovaná vám tu záchranu jedného dňa odpustí.
Nádej predsa umiera posledná....a keby niečo Walter ju odborne oživí.
Vydá Fantastická epocha





Patrick Rothfuss - Pomalé skúmanie ticha


Hlboko pod univerzitou sa nachádza Podsvet, ponuré, nehostinné miesto. O sieti rozpadávajúcich sa prastarých chodieb a opustených miestností vie iba hŕstka ľudí. V samom srdci zabudnutého bludiska, uprostred rozľahlých tunelov Podsveta ktosi žije. Dievča. To záhadné stvorenie sa volá Auri.
Pomalé skúmanie ticha je krátky, nežný pohľad do Aurinho života, do jej každodenných súkromných dobrodružstiev. Veselé a zároveň znepokojujúce rozprávanie ponúka jedinečnú príležitosť pozrieť sa na svet Aurinými očami a dozvedieť sa viac o jej tajomstvách. Patrick Rothfuss nám otvára dvere do sveta jednej z najtajomnejších postáv slávnej trilógie Príbeh kráľovraha. Novela Pomalé skúmanie ticha je príbehom zlomeného dievčaťa pokúšajúceho sa prežiť v zlomenom svete.
Vydá Ikar


Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.