Čaro jedného antikvariátu

čtvrtek 12. listopadu 2015

Vitajte vo Vážke, antikvariáte nachádzajúcom sa v pretechnizovanom Sillicon Valley. Mieste, kde prebieha programátorská zlatá horúčka a všetky veľké mozgy sa sem sťahujú s nádejou, že práve ich nápad bude ten, čo spraví dieru do sveta. S týmto úmyslom sa sem presťahovala aj IT špecialistka Maggie, ale akosi to nevyšlo a ona je teraz bez práce. Rodičia sa netaja tým, že je pre nich veľkým sklamaním, podľa matky by sa mala vrátiť domov, vydať sa a mať deti. Ona ale všetok svoj voľný čas trávi v krachujúcom antikvariáte, ktorý by ste si v tom prostredí pravdepodobne ani nevšimli. A nevie, čo ďalej so svojím životom. Všetko sa zmení, keď sa jej jedného dňa dostane do rúk kniha plná romantických odkazov dvoch zamilovaných ľudí, ktorí sa nikdy nestretli. To spustí do behu udalosti, o ktorých nemala ani tušenia. 



,,Ve Vážce byl stejný pořádek jako na stanovišti obytných přívesů, které právě zdevastovalo tornádo. Kdybych měla čekat, až najde knihu, kterou podle svých slov určitě viděl, strávila bych tu celou noc."
Takže máme tu nezamestnanú, ale veľmi nadanú a inteligentnú knihomoľku z bohatej rodiny, antikvariát s obrovskou dušou, knižný klub plný snobov, najlepšieho kamaráta gaya (aké originálne), banda geekov a hlavne zamilovaný dopisový príbeh dvoch ľudí, pri ktorom každý zatlačí slzu, pretože je to presne to, čo by každá romantická duša chcela zažiť. Autorka nenechála vážne nič na náhodu.
,,Slova, jež si Henry s Catherine navzájem vyměňovali, jsem v nejrůznejších knihách četla tisíckrát, nevědela jsem však, že něco takového si říkají i skuteční lidé. Já jsem alespoň nikdy nic podobného nevyslovila."
Knihy nakladatelství Host sú pre mňa zárukou kvality a po prečítaní anotácie som vedela, že túto knihu si musím prečítať. Myslela som si, že budem nadšená.  Bohužiaľ tomu tak nebolo. Nedokázala som sa do príbehu ponoriť. A pritom má taký veľký potenciál. Keď nad tým spätne premýšľam, nenapadne ma nič konkrétne, čo by som knihe vytkla. Je napísaná skvelo, odohráva sa v zaujímavom prostredí. Veľmi sa mi páčilo zdôraznenie kontrastu medzi novým a starým svetom, ktoré je v príbehu výrazne bije do očí. Nové technológie vytláčajú staré, nové knihkupectvá antikvariáty atď. A samozrejme so všetkým sú spojené ľudské osudy a príbehy.
Bohužiaľ táto kniha na mňa pôsobila veľmi priemerne. Bolo tam všetko, čo má správna
kniha mať, ale chýbalo v nej niečo naviac, nejaká iskra, ktorá vám pri čítaní povie, že toto je ono. Túto knihu musím darovať niekomu, pretože mu to niečo dá. U mňa žiadna iskra nepreskočila. Čo ma mrzí. Ale na druhej strane som si pri tejto knihe krásne oddýchla, ponorila som sa do príbehu a nič komplikované som neriešila. Možno som ju len čítala v nesprávnu dobu, predsa len po Dívke v pavoučí síti (ktorá bola úžasná), to bude mať každá iná kniha u mňa ťažké. Takže by som ju určite neodpisovala. Stále je to veľmi dobrá kniha a čas strávený s ňou nebude vôbec premrhaný.
Mrzí ma, že Host nezachoval pôvodnú obálku, tá sa mi páčila oveľa viac a myslím, že sa aj viac hodí k príbehu v knihe.
Kniha nie je vôbec hrubá, ja sama som ju mala prečítanú za pár hodín. Ideálny kandidát na oddychový titul.

Takže sa nechajte vtiahnuť do príbehu, ktorý poteší dušu každého knihomoľa. Vdýchnite vôňu starých kníh a ich príbehov, zoznámte sa so zvláštnymi charaktermi ľudí, ktorí vás budú obklopovať a skúste veriť, že aj keď niečo vyzerá stratené, až tak stratené to úplne byť nemusí. Stačí trochu nádeje a snahy a všetko sa začína uberať tým správnym smerom. Alebo nie? Prečítajte si knihu a uvidíte.


Hodnotenie:70%

Autor: Shelly King
Názov: Okamžik všeho (2015)
Originál: The Moment of Everything (2014)
Vydalo: Nakladatelství Host
Počet strán: 312

Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.