Knižné tipy - november/listopad 2015

čtvrtek 12. listopadu 2015

Sue Monk Kiddová - Křídla ve větru

Sarah Grimké, dievča z významnej rodiny, oplýva nenásytným intelektom a rebelskými názormi. Už od útleho veku tuší, že je predurčená na niečo veľké, ale bránia jej v tom konvencie obmedzujúce ženy na začiatku 19. storočia. Na svoje jedenáste narodeniny v roku 1803 dostane od rodičov do vlastníctva černošskú hospodyňu Hetty nazývanú Drobček. Sarah sa otroctvo protiví a Drobčeka by najradšej vôbec neprijala a darovala jej slobodu. Niečo také bolo ale v tých časoch nemysliteľné. Osud Hetty a Sarah sa tak navždy spojí a čitateľ sleduje 35 rokov ich spoločného života naplneného túžbou po slobode a spravedlnosti. Zničené nádeje, zradu, neopätovanú lásku a spoločenské vyhostenie, to všetko musí Sarah pretrpieť, dokiaľ si nenájde miesto po boku svojej nebojácnej mladšej sestry Angeliny, bojovníčky za ženské práva a zrušenie otroctva. Ich odhodlanie sestry preslávi v ďalekom okolí.
Sue Monk Kiddová sa pri písaní románu inšpirovala historickou postavou Sarah Grimké a prostredníctvom skutočných i fiktívnych postáv majstrovsky vykreslila jedno z najbolestivejších období amerických dejín.
Vydáva Knižní klub.



Victoria Aveyard - Rudá královna


Chudobou sužovaní Rudí sú prostí občania žijúci pod krutovládou Strieborných, špičkových bojovníkov s božskými schopnosťami. Sedemnásťročná Mare Barowová patrí medzi Rudých a berie to ako fakt, na ktorom sa nikdy nič nemôže zmeniť. Podarí sa jej získať prácu v Striebornom paláci, uprostred tých, ktorých z duše nenávidí. A rýchlo odhalí, že navzdory farbe krvi dostala do vienku tiež jednu vražednú schopnosť. Takú, ktorá môže ohroziť a zvrhnúť vládu Strieborných. Ale so silou je nebezpečné si zahrávať. Kto môže v tomto svete rozdelenom krvou vyhrať?
Vydáva CooBoo.




Mel Starr - Neklidné kosti



Séria príbehov zo stredovekého Anglicka začína farebným románom, kde rozprávač Hugh de Singleton ako mladý lekár hľadá obživu v Oxforde. Príležitosť sa mu naskytne, keď ošetrí zraneného lorda Talbota a ten mu ponúkne prácu na svojom panstve. Dlho netrvá a Hugh rieši záhadu kostí nájdených na hrade Bampton. Začína pátrať po miestnom dievčati, ktorá pred niekoľkými mesiacmi zmizla a rozpletá klbko dramatických vzťahov.
Vydáva Knižní klub.






Ian McEwan - Myslete na děti



Fiona pracuje ako sudkyňa Najvyššieho súdu a pri svojom mimoriadnom pracovnom vyťažení vníma manželov zálet s mladšou ženou, na ktorý mu príde, síce bolestne, ale zároveň na nejaké hlboké riešenie jej proste neostáva čas. Rieši totiž komplikovaný právny spor - sedemnásťročný mladík umiera na leukémiu a rodičia odmietajú transfúziu krvi, patria k Svedkom Jehovovým. Sudkyňa v precízne vedenom spore potvrdí, že právo na život je viac než právo rodičovské.
Vydáva Odeon.



Willian Ritter - Jackaby

Príbeh detektíva, ktorý sa špecializuje na paranormálne javy, prekypujúci trúfalým vtipom a nutnou dávkou hrôzy v štýle Doktora Who a Sherlocka Holmese. Abigail Rooková práve pricestovala do Nového Fiddlehamu v Novom Anglicku. Píše sa rok 1892 a ona nutne potrebuje nájsť prácu. Stretne R. F. Jackabyho, detektíva objasňujúceho neobjasniteľné, ktorého bystré oko si všíma všetko nezvyčajné - čo zahrňuje i pozorovanie nadprirodzených bytostí. Abigail má zase iný dar, dokáže si všímať obyčajných, ale podstatných detailov, takže sa na miesto Jackabyho asistentky výborne hodí. Hneď behom svojho prvého dňa v novom zamestnaní sa Abigail ocitne uprostred napínavého prípadu: v meste zúri sériový vrah. Polícia je presvedčená, že sa jedná o bežného kriminálnika, ale Jackaby si je istý, že je to neľudská príšera, ktorej existenciu polícia - s výnimkou mladého pohľadného detektíva Charlieho Canea - vytrvalo popiera.
Vydáva Host


Dominik Dán - Popel všechny zarovná



Vražda starej ženy, ktorá bola brutálne rozsekaná mačetou a smrť mafiána, od ktorej vedú stopy k tajným službám. Nový detektívny román Dominika Dána pojednáva o dvoch zločinoch, kniha je plná pochybných kreatúr, mafiánov a tajných agentov. Autorove dvadsaťročné skúsenosti jej dodávajú na vierohodnosti. Nájdete v nej skutočnosti, pri ktorých zamrazí a ktoré by radšej mali byť fikciou. A naopak literárna fikcia pôsobí vďaka znalosti policajnej práce autenticky. Všetko vyzerá tak vierohodne, že je už len na čitateľovi, čo bude pokladať za realitu a čo za fikciu.
Vydáva Slovart.

Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.