Knižné tipy - apríl/duben 2016

pondělí 28. března 2016

Dorthe Hansen- Starý kraj

Päťročná Vera, ,,poľské decko", utiekla so svojou matkou v roku 1945 z východného Pruska na sever Nemecka do regiónu Altes Land. Útočisko našli na starom statku. Vera sa vo veľkom, chladnom vidieckom statku celý život cítila ako cudzinka, ale napriek tomu ho nikdy nedokázala opustiť. O šesťdesiat rokov neskôr sa jej pred dvermi nečakane objaví neter Anna. Utiekla i so svojím malým synom z predmestia Hamburgu, kde ctižiadostiví ekorodičia svoje deti nosia ulicami ako trofeje - a kde sa Annin muž zamiloval do inej. Vera a Anna sa vôbec nepoznajú, napriek tomu majú viac spoločného ako tušia.
Dorthe Hansen má bystré oko a suchý humor, v tejto knihe rozpráva príbeh dvoch samotáriek, ktoré nečakane nájdu niečo, čo nemali: rodinu.
Vydáva Host.


S. Williams - Dívka, která si říkala Tuesday

"V porovnaní s Tuesday bledne i Liz Salanderová". Čitateľská recenzia z Anglicka.
Hlboko pod ulicami Londýna žije Tuesday. Labyrint opustených tunelov sa stal jej domovom i útočiskom. Sem sa uchýlila, aby sa skryla pred ľuďmi, ktorí jej kruto ublížili. Odtiaľ sa im mstí. Ukradli jej celý život. A ona im teraz vezme ten ich. Nemá totiž čo stratiť.
Keď sa objaví spojenie medzi Tuesday a brutálnymi útokmi na členov londýnskeho gangu, pristane prípad na stole detektíva Losse: vyhorelého policajta, ktorého prenasleduje tieň nikdy nevyriešenej vraždy jeho dcéry. Pred tromi rokmi mu zomrela v náručí. Prišiel neskoro a nikdy si to neprestal vyčítať. Čo je to za policajta, ktorý nevie nájsť ani vraha vlastnej dcéry? Teraz ale Loss prvýkrát znovu cíti nádej: možno práve prípad Tuesday je kľúčom k zisteniu, prečo musela jeho dcéra zomrieť.
Vydáva Domino.


Frederik Backman - Tady byla Brit-Marie

Román o tom, ako sa ľudia strácajú, zamilovávajú a kopú do všetkého, čo je guľaté. Najlepšia vec, ktorú môžete o dedine Borg povedať je to, že leží pri ceste. Britt-Marie je 63-ročná žena, ktorej bolo povedané, že je pasívne agresívna, spomalená a ušomraná baba. Po štyridsiatich rokoch manželstva opustila mesto a manžela, ktorý ju podvádzal. Borga zasiahla finančná kríza, po ktorej tam zostali len cedule s nápisom ,,Na predaj" a pizzeria, ktorá je cítiť pivom. Britt-Marie neznáša futbal. Futbal je to jediné, čo v Borgu zostalo. Toto nevyzerá na začiatok krásneho priateľstva, to rozhodne nie. Ale keď futbalová prípravka v Borgu potrebuje trénera tak zúfalo, že sa nakoniec rozhodnú prijať kohokoľvek, tak ich detaily ako napríklad ten, že ona naozaj, ale naozaj tú prácu nechce, nezaujímajú. Tady byla Britt-Maie je román o tom, aké to je mať predsudky (nie že by ich Britt-Marie mala, to samozrejme nie), o ukladaní príborov v správnom poradí (vidličky, nože, lyžičky, v tomto poradí, ale Britt-Marie na tom predsa netrvá!) a o prírode vedľa cesty. Je to príbeh o druhých šanciach, prvých výkopoch a o tom, že sóda vyčistí skoro všetko.
Vydáva Host.

A. G. Riddle - Let 305

Harper Laneová má problémy a za pár hodín bude musieť urobiť rozhodnutie, ktoré navždy zmení jej život. Našťastie si po havárii lietadla uvedomí, že omnoho silnejšia, ako si kedy myslela...
Na ceste z New Yorku do Londýna dôjde počas letu 305 k náhlemu výpadku napájania a lietadlo je nútené núdzovo pristáť na anglickom vidieku. Tak začína tajomné dobrodružstvo, ktoré bude mať dopad na celé ľudstvo. Tí, ktorí prežili, čoskoro zistia, že svet, v ktorom stroj havaroval, je značne odlišný od toho, ktorý pred niekoľkými hodinami opustili. Kde sú? Prečo sú tu? A ako sa dostanú naspäť domov? Súčasnosť je minulosťou a budúcnosť spočíva v rukách piatich ľudí, ktorí sa navzájom ani nepoznajú a ktorých životy sú navzájom prepletené. Medzi nimi sú spisovateľka Harper Laneová, Nick Stone, lekárka Sabrina Schroderová, počítačový vedec Yul Tan a miliardársky syn Grayson Shaw. Postupne vyjde najavo, že niektorí z tejto skupiny preživších vedia viac, než doposiaľ prezradili. Harper a Nick naviac čoskoro odhalia spiknutie, ktoré zahrňuje ich vlastné životy. Ako začnú dávať dohromady fakty, zistia, že majú v rukách moc zmeniť budúcnosť a minulosť - zachrániť náš svet - alebo ho ukončiť. Vynaliezavý sci-fi thriller od autora svetovo úspešnej bestsellerovej trilógie Atlantský gen je dobrodružný príbeh plný ostrých zvratov, v ktorom sa prelína sila moci, ambície, osud, pamäť i láska.

Vydáva XYZ.


Petr Newman - Tulák

Strhujúci debut plný úplatných a skazených rytierov a stroskotaných lietajúcich lodí. A v centre deja stojí tajomná postava osamoteného Tuláka.
Svet je zničený, Slnko sa rozpadlo na dva kusy. Z Trhliny sa vyvalili démonické stvorenia, privlastnili si svet a ničia všetko, čo im príde do cesty, zem i ľudí. Ľudia bojovali a prehrali. Rytieri a ochrancovia zomreli. Nesmrteľní vodcovia boli umlčaní. Už nie je nádej. Je len Tulák.
Tulák je zničený, zlomený muž: nemá meno, nehovorí. Ale opatruje poslednú nádej ľudstva. O jeho vzácne bremeno ho che pripraviť mnoho zlých síl. Čo sa udialo, že sa svet zmenil v nočnú moru plnú démonov? Prečo sily zla Tuláka tak neúprosne prenasledujú? A čo je vlastne Tulák zač?
Vydáva Host.

Petra Stehlíková - Naslouchač


Originálna česká fantasy z fascinujúceho temného sveta.
Po Veľkej vojne je svet rozdelený na dve časti, jedna je obývateľný a druhá je zamorená jedovatými plynmi. Obývateľnú časť chráni štít, ktorý čerpá energiu zo zvláštneho nerastu s názvom sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenárov, ktorí ako jediní vedia sklenit ťažiť. Platí ale za to vysokú daň. Nielenže energetické pole štítu odkazuje sklenárov k životu v takmer stredovekých podmienkach, ťažba sklenitu spôsobuje mnoho ochorení a znetvorení. Naviac boli sklenári zotročení ľuďmi z nížin.
Trinásťročná Ilan sa ako jedna z mála detí narodila bez deformácií. Aby nebola odvedená od svojej rodiny, od detstva sa vydáva za chlapca a skrýba sa v habite s maskou, ktorý musia sklenári nosiť na znamenia podriadenosti. Vďaka svojej schopnosti počúvať sklenit sa začína učiť sklenárskym brusičom. Jej dar je tak výnimočný, že si ju vyerie kapitán dvadsaťpäťky, družiny bojovníkov, ktorá má za úlohu chrániť sklenárske mestá pred nebezpečnými tvormi zrodenými z otráveného vzduchu za štítom, ktorým sklenári hovoria Nasterea. Ilan vie, že musí za každú cenu ochrániť svoje tajomstvo. Pred dvadsiatimipiatimi bojovníkmi, nepriateľmi, ktorí zotročili jej ľud. Napriek tomu sa nedokáže ubrániť, postupne sa s mužmi zbližuje a zisťuje pravdu, ktorá bola sklenárom po celé roky tajená.
Vydáva Host.

Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.