Na pole hrdinskej fantasy prichádza nový hráč

středa 9. března 2016

Už Vás prestalo baviť čakať na to kedy George R. R. Martin konečne dokončí ďalší diel zo svojej epickej fantasy ságy Píseň ledu a ohne a všetky ostatné zaujímavé ságy už máte prečítané? Tak si spríjemnite čakanie čítaním novej fantasy trilógie Stín krkavce od Anthony Ryana, ktorú u nás vydalo Nakladatelství Host. My čitatelia sme zvyknutí, že Nakladatelství Host vydáva kvalitné knihy a ani výberom tejto trilógie nesiahol vedľa. Prináša nám novú fantasy trilógiu, ktorá do relatívne stabilnej scény knižnej fantasy prináša nový svieži vietor a hlavne príbeh uveriteľného hrdiny, ktorý sa ním stal tak trochu proti svojej vôli.

Píseň krve od Anthony Ryana je prvý diel fantasy trilógie zo sveta ovládanom náboženstvom s názvom Stín krkavce. Ide o literárny debut v štýle čistokrvnej hrdinskej epickej fantasy, ktorá poteší dušu každého milovníka fantasy. Je to nové, svieže, neokukané a hoci tam môžeme nájsť inšpiráciu v fantasy klasikoch, Anthony Ryan ide svojou vlastnou cestou. Prvý diel (Píseň krve) písal Anthony Ryan popri svojom zamestnaní šesť a pol roka. Ponúkol ho viacerým nakladateľstvám vo Veľkej Británii, ale bol odmietnutý. Nenechal sa odradiť a išiel podobnou cestou ako napríklad Hugh Howey so Silom. Vydal si ho sám a kedže kniha mala u čitateľov úspech, nakoniec prišla aj ponuka vydania kníh u nakladateľstva. Momentálne Anthony Ryan píše na plný úväzok. A o čom táto nová fantasy séria vlastne je?

,,Postavili se čelem k sobě, všech pět, a vzali se za ruce. Dentos, Nortah, Vélin a Kenis. Vélin vzpomínal, jací byli jako chlapci. Barkus obtloustlý a nešikovný, Kenis štíhlý a bojácný, Dentos halasný a s nekonečnou zásobou historek, Nortah mrzutý a zasmušilý. Teď v těch štíhlých mladých mužích se strohými rysy viděl jen stíny chlapců, kterými kdysi byli. Byli silní. Byli to zabijáci. Byli tím, co z nich udělal řád. Tohle je konec jedné etapy, uvědomil si. Ať přežijeme, nebo zemřeme, dnešek všechno změní, navždy."

Kedže je to hrdinská fantasy, celý dej sa točí okolo a je rozprávaný z pohľadu hlavného hrdinu Vélina al Sornu. V detskom veku sa ho otec vzdá a zverí ho do výchovy Šestému rádu, rádu bojovníkov v mene Viery a prejde si krutým tréningom a prísnou výchovou. Vzdá sa rodiny a stane sa bratom Rádu. Učí sa bojovať, prežiť a víťaziť v mene Viery, ktorá riadi Spojené kráľovstvo. A hoci to môže pôsobiť neprimerane kruto, Vélin má v ráde svoje miesto, cíti loajalitu k rádu a verí v pravdivosť Viery. Je tam, kde má byť, aj keď otcovi nikdy neodpustil, že sa ho vzdal. Naučí sa žiť v prísnom režime a sú mu vštepované morálne hodnoty a hodnoty Viery, ktoré ho majú sprevádzať celým životom. Aj keď z neho vychovávajú zabijáka, berie to ako svoje poslanie. Má blízkych priateľov, rádových bratov, ktorí sú spoločne stmelení tvrdou výchovou a skúškami. Každý má svoj príbeh vďaka ktorému sa ocitol v ráde. Vélina ale jeho povesť predchádza. Je predsa synom Pána bitev, ktorý sa ho vzdal v prospech Viery. Je predurčený pre veľké veci, ale to zatiaľ ešte netuší. Na všetko príde v ten správny čas. A nie všetky informácie, ktoré zistí o svojom pôvode, o rodine a schopnostiach sú príjemné. Niektoré ho šokujú, a jemu neostane nič iné len sa k tomu postaviť ako chlap.


Anthony Ryan je majstrom rozprávačom. Sprevádza nás príbehom očami Vélina a svetom, ktorý vytvoril. Ide o svet, ktorý je ovládaný Vierou. Viera je to, čo hýbe celým kráľovstvom a ľuďmi. Je to dôvod spolupatričnosti a loajality, ale aj dôvod k vojne. Takže sa zoznámime s Vélinom, rádom, Vierou a celým kráľovstvom. Kráľovstvom, ktoré postupne odkrýva svoje tajomstvá a Vélin zisťuje, že existuje aj niečo viac, ako mu bolo povedané. Že je tu neznáma sila (žeby mágia?), ktorá existovala, zmizla a znova sa začína hlásiť o slovo. A on v tom hrá dôležitú úlohu.  Nájdeme tu skvelo vykreslené prostredie, uveriteľné charaktery a hlavne hlavný hrdina, ktorý nie je dokonalý  princ na bielom koni. Dokonca nie je vo všetkom najlepší, má silný charakter a morálku, ktorá ho sprevádza, je neistý a ten kôň nie je tiež nič extra. Ale nebudete si môcť pomôcť, bude vám proste sympatický.


Kniha je napísaná skvelo, dej beží svižne. Rozhovory striedajú akčné scény a všetko nadávkované v takom ideálnom pomere, že si ani nevšimneme a zrazu máme tých 600 strán prečítaných. V porovnaní s napríklad už spomínanou Písní ledu a ohně od George T. R. Martina ide o jednoduchší fantasy príbeh rozprávaný len z pohľadu jedného hrdiny, nestriedajú sa tu dejové línie, ani sa to autor nesnažil príliš prekombinovať. Predsa len ide o jeho literárny debut. To ale nič neuberá na kvalite diela.  Autor nám v náznakoch ukáže záhady sveta a tajomstvá, ktoré by sme najradšej rozlúštili hneď, ale musíme byť trpezliví. Všetko má svoj správny čas a táto trilógia ešte dva diely. Musím ale skonštatovať, že Anthony Ryan knihou Píseň krve položil latku vysoko a dúfam, že kvalita série bude pokračovať aj v ďalších dieloch. 

Hodnotenie:80%

Autor: Anthony Ryan
Názov: Píseň krve (2015)
Originál: The Blood Song(2013)
Vydalo: Nakladatelství Host
Počet strán: 620

Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.