Knižné tipy - marec/březen 2016

středa 2. března 2016

Celeste Ng - Vše co jsme si nikdy neřekli

Lydia je mŕtva. To ale zatiaľ nevedia...
Šestnásťročná Lydia (prostredná a najobľúbenejšia z troch detí) sa musí vyrovnávať s tlakom rodičov, ktorí si chcú splniť vlastné nenaplnené sny a túžby o spoločenskej kariére. Jej otec pochádza z uzatvorenej komunity prvej americkej generácie čínskych prisťhovalcov, matka je obyčajná americká žena, ktorej sa nepodarilo stať sa lekárkou. Keď je jedného dňa Lydia nájdená utopená uprostred jazera, nikto nedokáže pochopiť ako a prečo sa to stalo. Začína vyšetrovanie, v ktorom si paradoxne najviac zdravého rozumu zachováva najmladšie z detí - dcéra Hannah...
Znepokojujúci a tragický príbeh čínsko-americkej rodiny žijúci na predmestí Ohia získal prestížne ocenenie Kniha roku obchodu Amazon za rok 2014.
Vydáva Odeon.

Abnousse Shalmani - Chomejní, Sade a já

V Teheráne osemdesiatych rokov sa mladá Abnousse búri proti noseniu šatky. Provokuje v škole a odmieta sa podvoľovať nezmyselnej zlovôli ,,fúzačov" a ,,vrán", prísnych strážcov morálky, ktorých sú po iránskej revolúcii plné ulice. Aby sa vyhla nátlaku a šikane, odchádza rodina do Paríža, kde ale Abnousse zisťuje, že ani tam nie je sloboda presne to, o čom snívala. Jej vzbura nekončí a ďalej vedie svoj boj za rovnoprávnosť ženského tela. Autorka, ktorej rodina odišla z Iránu po islamskej revolúcii do Francúzska, rozpráva o svojej vzbure proti neslobode ien v moslimskej spoločnosti a jej pokračujúcom boji za práva a rovnoprávnosť žien v západnom svete.
Vydáva Garamond.


Tom Michell - Co mě naučil tučňák

Jedinečný silný životný príbeh o nevídanom vzťahu medzi mladým učiteľom a tučniakom.
V roku 1975 sa dvadsaťtri ročný angličtinár Tom Michell presťahoval do Argentíny, aby tam učil na súkromnej škole. Jeho život ale zmení smer, keď počas výletu v Uruguayi zachráni tučniaka špinavého od ropy a dechtu ležiaceho na pobreží plnom mŕtvych tučniakov. Očistí ho a chce ho vrátiť do mora, kam patrí. Tučniak sa ale rozhodol inak. V tom okamihu začína ich spoločná cesta. Michell dal tučniakovi Juan Salvador, čo znamená zachránený - nakoniec sa ale ukáže, že práve Juan Salvador zachránil Toma Michella.
Keď sa vráti do školy s tučniakom, všetci sa o nich dozvedia a Juan Salvador sa dostane do centra pozornosti - bude z neho maskot školského týmu, dôverník domáci, spoluhostiteľ Tomových party a inštruktor plávania. Navzdory ťažkým časom perónistickej vlády, hrozivej ekonomike a politickým bojom v Argentíne, Juan Salvador všetkých okolo rozveseľuje.
Vydáva Noxi.

Giles Milton - Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku

Vedeli ste o tom, že Hitler bral kokaín? Alebo že Stalin vylúpil banku? Že mŕtvola Charlieho Chaplina bola ukradnutá a zlodeji požadovali za ňu výkupné? Giles Milton je majstrovský rozprávač historických príbehov. V pútavej próze uvádza 50 tých najbizarnejších historických ,,perličiek". Budete sa diviť u príbehov, ktoré sa čítajú ako fikcia, a pritom sú úplne pravdivé. Prečítate si o Hiróovi Onodovi, japonskom vojakovi, pre ktorého druhá svetová vojna skončila až v roku 194; o tom, ako Agatha Christie v roku 1926 na jedenásť dní zmizla; o Mallorym, ktorý možno ako prvý človek zdolal Mount Eerest; alebo o tom, kto naozaj zabil Rasputina. ,,Fascinujúce poznámky z histórie pod čiarou", ako Milton v originále nazýva svoju knihu, sú podložené autorovým výskumom. Partička špiónov. ľudojedov, dobrodruhov a otrokov, ktorá sa na týchto stránkach zišla, zahŕňa dvadsať storočí na šiestich svetadieloch. Kniha vrhá sveto na niektoré z najvykričenejších príbehov dejín a ich najokázalejšie a najfarebnejšie postavy - zvieratá nevylučujúc.
Vydáva Jota.

Petra Dvořáková - Sítě

Tri príbehy o tom, ako nízke sebavedomie ovplyvňuje náš život. Ste ohrození len do tej miery, do akej sami sebe neveríte. Kde je nízke sebavedomie , stojí nablízku i manipulátor. A hľadá, ako by vás využil vo svoj prospech. Tri súčasné ženy, tri príbehy, ktoré sa zďaleka netýkajú len ich.
Kristýna so svojim malým synom konečne zakotví vo vzťahu s charismatickým a bohatým Jáchymom. Jediným ich problémom je, že si Kristýna ,,trochu neverí". Začína teda navštevovať psychoterapiu, ktorá ju ale veľmi rýchlo privádza k dramatickému poznaniu a zmene života.
Karolína čaká štvrté dieťa a definitívne si priznáva, že opakuje nenávidené chyby svojej matky. Túžba vymaniť sa z vplyvu nábožensky fanatického manžela, ktorý striktne odmieta antikoncepciu ju donúti osloviť starého kňaza Ambrože. Dokáže ale vystúpiť z bludného kruhu?
Stačilo by mať len o trochu väčšie prsia a život by bol omnoho lepší. Nadinu túžbu po dokonalosti nezmenšuje ani fakt, že sa ako zdravotná sestra denne stretáva s ozajstným utrpením a smrťou. Postupne sa stáva cynickou obchodníčkou s dôverou a pred čitateľom na pozadí príbehu rozkrýva i zákulisie kontroverzného obchodu s ukladaním pupočníkovej krve.
Nie je ľahostajné, či budete vonku alebo vnútri sietí. Rybolov začína!
Vydáva Host.

Simon Mawer - Provazochodkyně

Zatiaľ čo spojenecné jednotky na jar roku 1945 uťahujú slučku okolo Berlína, vynára sa z trosiek a rozvalín Nemecka na scénu tohto románu osamelá postava. Je to Marian Sutrová, s ktorou jej britskí velitelia stratili kontakt na jeseň 1943 kedy v Paríži padla do rúk gestapa. Teraz je jednou z mála preživších agentov Veliteľstva zvláštnych operácií. Statočne čelila zatknutiu, brutálnym výsluchom i hrôzam pobytu v koncetračnom tábore Ravensbruck, ale akú cenu za to musela zaplatiť? Vracia sa do Anglicka, ktoré sotva poznáva, učí sa žiť v povojnovom svete, ktorému nerozumie a hľadá nejaký záchytný bod, s ktorého pomocou by mohla začať budovať svoj nový život. Rodina a priatelia sú jej nablízku a mladý dôstojník RAF sa snaží prebudiť v nej chuť k normálnemu životu, k láske a citom, ale spomienky neprestávajú Marian prenasledovať. Počas vojny sa naučila ako splynúť s davom v uliciach Paríža, ako zabíjať a prežiť mučenie a väznenie - teraz sa musí prispôsobiť znovu, musí sa naučiť ako žiť v podivnej realite povojnového Anglicka. Akokoľvek sa Marian snaží znovu vybudovať svoj život a striasť zo seba minulosť agentky a hrdinky odboja, spomienky na mučenie, nešťastnú lásku a zradu nedokáže odohnať - podobne ako túžbu po dobrodružstve. Keď ju jej bývalý veliaci dôstojník láka späť do temného sveta špionáže, ťažko odoláva vnútornej potrebe slúžiť vyšším cieľom.Marian sa dostáva do zložitého súkolia politiky studenej vojny a nakoniec je nútená riskovať všetko - aby ochránila tých, ktorých miluje, aby pomohla veci, ktorej verí a zo všetkého najviac, aby dala priechod svojim túžbam. Provazochodkyně prináša napínavú a veľmi prepracovanú sondu do zložitých motívov idealizmu a odvahy tých, ktorí neprestali bojovať ani potom, čo druhá svetová vojna dávno skončila. Je to ale tiež príbeh neobyčajnej ženy: ženy, ktorá neváha vraždiť, ktorá dokáže prežiť, hrdinky i zradkyne.
Vydáva Kniha Zlín.

Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.