Magický příběh síly palestinských žen

pondělí 26. září 2016

Jsou knihy, které na své čtenáře zapůsobí už po přečtení prvních stránek, někdy i prvních vět. Knihy, po jejichž přečtení už nic nebude takové jako dřív a už se na svět nebudete dívat těmi stejnýma očima. Knihy, které vás zasáhnou v tom nejhlubším jádru a vyvolají ve vás emoce, díky kterým nebudete chtít, aby příběh skončil. A přitom to udělají úplně přirozeně, nenápadně. Stránku po stránce, myšlenku po myšlence. Ani se nenadějete a příběh si s sebou budete nést ještě hodně dlouho ve svém srdci. A toto všechno se mi stalo, když jsem otevřela knihu Modrá mezi nebem a zemí. Ztratila jsem se v příběhu silném a současně magickém.


Susan Abulhawa je americko-palestinská autorka, která si udělala jméno už svojí první knihou Rána v Dženínu. Díky ní byl o Modrou mezi nebem a zemí obrovský zájem a ještě před vydáním byla prodána do 19 zemí. Samotná autorka částečně čerpá ze svých životních zkušeností. Je dcerou palestinských utečenců a po rozchodu rodičů byla neustále přemísťována mezi příbuznými v USA, Jordáne a Kuvajte, až nakonec skončila v pěstounské rodině v USA. Je aktivistkou za lidská práva a celý život zasvětila boji za zlepšení podmínek palestinských dětí v utečeneckých táborech.
Modrá mezi nebem a vodou je magickým příběhem tří generací žen jedné palestinské rodiny a zároveň příběhem tragické nelidské katastrofy, která nemá na tomto světě obdoby. Příběh začíná v roce 1947 v palestinském městečku Beit Darasu, v rodině Barakových, kterou tvoří ovdovělá zvláštní matka a její dvě dcery Nazmíja a Mariam a syn Mahmúd. Všichni žijí své harmonické životy mezi přáteli a rodinou.  Kvůli útoku izraelských vojsk jsou nuceni opustit svoji domovinu a přesunout se do Gazy.  Věří, že jde jenom o dočasné opatření a zanedlouho se budou moct vrátit domů. Vůbec netuší, že právě začíná jedno z nejčernějších období v životě palestinského národa.

Na stránkách knihy se před námi rozvíjí příběh síly, odolnosti a soudržnosti žen jedné rodiny. Je to příběh, který nám ukazuje nezdolnou sílu lidské povahy vydržet z našeho pohledu nemožné a snažit se přežít ne kvůli sobě, ale kvůli ostatním. Protože, když je nejhůř, je důležité, aby lidi, rodiny, známí i neznámí drželi spolu a snažili se pomáhat si. Můžeme přijít o majetek, domov, ale lidskost a láska, to je něco, co nám nikdo nemůže vzít.
Příběh je protkaný magií a to ho činí kouzelným. Náhle se při čtení ocitnete na místě a stanete se součástí kultury, pro kterou je víra v Aláha to nejdůležitější. Ocitnete se mezi lidmi, kteří věří, že nic není nemožné a takové věci, jako jsou džinové, jim pomáhají přežít.
Autorka ale nevykreslila ideální obrázek rodiny, právě naopak. Představuje nám obrazy hrůz, násilí, vojny, neštěstí a všeho zlého, co musejí lidi v Gaze podstoupit. Je zajímavé sledovat, že i když se stane obrovské množství zlého, co ve svém životě musejí zakusit, nenechají se zlomit, ale bojují do posledního dechu. Je to obraz tak velké duševní sily, že zatoužíte být jak ony. Silné ženy, které se nenechají ničím zlomit a rodina je to nejdůležitější na světě, co pro ně existuje.
Velmi pozitivně hodnotím prolínání dějových linií. V příběhu se prolínají dějové linie přítomnosti a minulosti, ale ne úplně klasickým stylem, tak jak jsme zvyklí. Většinu příběhu vnímáme očima Chalída, který v různých formách vstupuje a prochází příběhem. Plní úlohu vypravěče a pozorovatele.
Je to nádherná kniha s obrovským poselstvím, kterou by si měl přečíst každý, kdo je nespokojený se svým životem. Poskytne vám to nadhled a hlavně úplně nový úhel pohledu na svůj vlastní život. A díky tomuto příběhu se seznámíte s palestinskou kulturou, jejich vírou a zvyky, které jsou pro většinu z nás cizí.
Této knize nemám co vytknout, pro mě byla dokonalá a její čtení zážitek. A tak když máte zájem stát se aspoň na nějakou dobu členem jedné osudem zkoušené rodiny a na chvilku vypadnout z ruchu svého běžného stereotypu, odpoutat se, upustit uzdu své fantazii a uvěřit na magii, přečtěte si tuto knihu. Je úžasná.



 Autor: Susan Abulhawa
Názov: Modrá mezi nebem a vodou (2016)
Originál: The Blue Between Sky and Water (2015)
Vydalo: Plus
Počet strán: 308

Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.