O holocaustu úplně jinak

pátek 20. ledna 2017

Jsou témata, která už byla knižně zpracována mnohokrát. V různých dobách, nespočetným množstvím spisovatelů a odlišnými způsoby. Jedním z nich je například holocaust. Je to součást naší historie, na kterou nejsme vůbec hrdí, ale víme, že je dobré si ji neustále připomínat. Tím pádem jde o vynikající literární námět. Časem ale čtenář, který rád čte o holocaustu, nabyde pocit, že je velmi těžké přijít s něčím novým a neokoukaným. Jaké ale bylo mé překvapení, když se mi do rukou dostala knížka izraelského spisovatele Lavie Tidhaira Muž leží a sní, která zobrazuje holocaust úplně jinak.


Muž leží a sní se odehrává v alternativním Londýně 30. let 19. Století. Politická situace je tu ale úplně jiná než o jaké jsme se učili na hodinách dějepisu. Lavie Tidhair svůj příběh umístnil do alternativního Londýna s temnou noir atmosférou a děj se odehrává po té, co se v roce 1933 místo fašistů dostali v Německu k moci komunisti – a tím se změnilo úplně všechno. Na fašisty a jejich přívržence byla vyhlášená honba. Trestaneckým táborům se tak vyhnuli jedině uprchnutím z Německa.  Londýn se tak následkem náhlé změny politické situace musí vypořádat s masivní migrační vlnou. Hlavním hrdinou tohoto příběhu je pan Wolf. Hned po pár stránkách vám dojde, že pod tímto pseudonymem se neskrývá nikdo jiný než Adolf Hitler, který přišel o všechno a je donucený se živit v temném, hříchy prohnilém Londýně jako soukromý detektiv. Dostane nový případ, v jeho okolí se vraždí prostitutky a on je shodou náhod vždy u mrtvoly, čímž se stává jedním z hlavních podezřelých. Smyčka se pomalu uzavírá a vypadá to, že se pan Wolf se nevyhne kontaktu s bývalými známými. A jinde, na jiném místě a v jiném čase, leží muž a sní svůj zvláštní sen.
Lavie Tidhair je původem izraelský spisovatel, který žil už ve vícero zemích (Severní Afrika, Laos, Vanuatu). Momentálně žije ve Velké Británii. V roce 2012 vyhrála jeho kniha Osama Světovou cenu za nejlepší román. Román Muž leží a sní získal cenu Jerwood Fiction Uncovered Prize.
Muž leží a sní má všechny znaky klasické noir detektivky, kterou mám moc ráda. Máme tady temné, hříchem prolezlé město plné zločinu, kriminality, prostitutek, špinavých praktik a soukromého detektiva, který se snaží přežít, a tak bere jakéhokoliv klienta, který si ho najme. Jenomže kniha není vůbec taková, jak se na první pohled může zdát. Pro mě to bylo veliké překvapení. Z temné noir detektivky se časem vyklube něco mnohem víc. Je to ten typ příběhu, který se vám neustále vyvíjí před očima a čím víc z něho máte přečteného, tím víc se vám ukazuje a vy postupně chápete. Autor vám nic nenaservíruje na zlatém podnosu, musíte skutečně přemýšlet, kombinovat, uvažovat, a časem zjistíte, jak originálně se mu toto téma podařilo zpracovat.
Tato knížka mi málem proklouzla mezi prsty, musím se přiznat, že když minulý rok vycházela, tak jsem si ji vůbec nevšimla. O to větší mám radost, že jsem na ni narazila v knihovně. Jde o tak zajímavý a neobyčejný titul, že určitě stojí za pozornost. Příběh se sice odehrává v alternativním Londýně, ale jsou použité skutečné historické postavy a události. Vy, kteří v historii ale nejste až tak zběhlí, se nemusíte obávat, že byste něco nepochopili nebo o něco přišli kvůli nedostatečné znalosti. V závěru knihy najdete historickou poznámku, ve které je vysvětlené skutečné historické pozadí jednotlivých postav a událostí.
Lavie Tidhair si s vámi ale vůbec nebude hrát, a tak se připravte na skutečně temný a poutavý příběh s místy neuvěřitelně drsnými pasážemi plnými násilí, sexu, brutality a jedovatého humoru. Do toho scény z Osvětimi vám taky nepřidají na duševní pohodě. Stále si ale myslím, že jde o zcela výjimečný titul, kterému se podařilo zpracovat téma holocaustu úplně jinak. Příběh se snaží působit banálně, plytce a povrchně, ale ve skutečnosti jde do hloubky a donutí nás zas jednou přemýšlet. A tohoto příběhu se jen tak lehko nezbavíte. Ještě pár dnů po přečtení vás bude strašit v hlavě. Rozhodně doporučuju.


Autor: Lavie Tidhar
Název: Muž leží a sní (2016)
Originál: A Man Lies Dreaming (2014)
Vydalo: Nakladatelství Argo
Počet stran: 328

Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.