Pojďte uhasit žízeň po dalším příběhu s Harrym Holem

pondělí 29. května 2017

A je to tady. Fanouškové severských detektivek měli nedávno malý svátek. Jo Nesbø totiž vydal další díl oblíbené série s hlavní postavou detektivem, vyléčeným alkoholikem a specialistou na sériové vrahy, Harrym Holem. Všichni ho milují, ale já se hned na začátku přiznám, že ho až tak dobře neznám. Proto bude i tato recenze jiná. Bude psaná z pohledu člověka, kterému tato série není až tak známá. Četla jsem z ní jenom pár dílů, a to dokonce na přeskáčku. Takže pokud  si někdo klade otázku, zda má smysl číst Žízeň bez znalosti předchozích dílů, tak tady určitě najde odpověď.


Možná vás trochu mate titulní fotka, protože píšu o Žízni a na titulní fotce vidíte knížku s názvem Smäd. Tentokrát jsem totiž knížku četla ve slovenštině, ve které vyšla trochu dřív než v češtině. A protože jsem Slovenka, tak jsem si čtení ve slovenštině vychutnala. V recenzi budu ale nadále používat český název titulu, abychom v tom měli pořádek.
Žízeň je, jak jsem už psala, jedenáctým a současně posledním dílem detektivní série s hlavní postavou Harrym Holem. Harry už není v aktivní službě, ale vyučuje na policejní akademii a jeho slavné jméno mu zaručuje, že o studenty na svých přednáškách nemá nouzi. Je abstinentem a šťastně ženatým mužem. Už několik let žije klidným rodinným životem a užívá si to. Nic ale netrvá věčně a na scéně se objeví sériový vrah, který si své oběti vybírá na Tinderu a sprovází je ze světa dost nechutným způsobem. Všechno zatím ukazuje na vampyrizmus - použití železného chrupu a pití krve obětí. Vyšetřovací tým vede Kathrine Brattová, a protože vrchní policejní náčelník potřebuje mít případ co nejdříve vyřešený, požádá o pomoc Harryho Holea. Ten si má sestavit paralelní vyšetřovací tým a pustit se po stopě sériového vraha, u kterého si nemůže pomoct, ale jeho práce se mu zdá povědomá. Vynořil se někdo z Harryho minulosti nebo jde skutečně o vampýra? Do toho ho rodinné záležitosti postaví před velké dilema. Má dát přednost vyřešení případu nebo rodině?
Už když jsem tuto knížku začínala číst, tak jsem počítala s tím, že pravděpodobně nebudu znát všechny souvislosti, nebudu rozumět všem poznámkám a nebudu dostatečně dobře znát postavy a jejich vztahy, které byly rozpracované v předchozích dílech. Byla jsem ale zvědavá, zda si čtení této detektivky, jako samostatné jednotky, užiju. Navzdory počátečním obavám jsem byla příjemně překvapená, že Žízeň moc hezky fungovala i samostatně. Příběh mě pohltil už od první stránky a byla jsem nadšená, jak je dynamický, má rychlý spád a jak neskutečně dobře se mi čte (a to nejde o žádnou útlou knížku, ale celkem slušnou bichli). Všechno důležité jsem se dozvěděla z příběhu a těch pár souvislostí, které jsem neznala, mi zážitek nepokazilo, právě naopak, podnítilo mojí zvědavost.
Harry Hole je neskutečný sympaťák a chápu, proč je jedním z nejpopulárnějších knižních detektivů. Jo Nesbø to dokázal napsat fakt skvěle. Vytvořil postavy, prostředí a neskutečně zajímavou zápletku s tajemně zamotaným a vystupňovaným dějem, který vás nenechá odložit knížku ani na chvilku. Určitě je to jedna z nejlepších severských detektivek, jakou jsem za poslední dobu četla. Nesbø si prostě se svým čtenářem hraje, vede si ho jako loutku, a když už si myslí, že na to všechno přišel a odhalil, najednou zjistí, že je všechno jinak, a to mě neskutečně bavilo. Když si k tomu připočteme pár otevřených otázek a ten konec, tak doufám, jako asi hodně z vás, že toto nebyl poslední díl s Harrym Holem.

Jediné, co nemůžu, je porovnat Žízeň s ostatními detektivkami série. A tak neumím říct, zda toto byla nejlepší nebo nejhorší detektivka série, případně, zda autor přišel s něčím novým nebo ne. Ale zase na druhou stranu mě tato detektivka na Harryho Holea tak navnadila, že jsem se rozhodla sáhnout i po jeho dalších příbězích. Už teď se těším, co nového se dozvím. Takže pokud váháte, zda jít do této knížky i bez předchozí znalosti série, tak má odpověď je, že nemusíte mít obavy, že si knížku neužijete, já jsem z ní byla nadšená. Jen musíte počítat s tím, že některé souvislosti nebudete znát. Když vám jde jenom o tento jeden konkrétní příběh, klidně čtěte, ale když vás zajímá vývoj postav a jejich vztahů, tak si před Žízní přečtěte i nějaké předešlé díly. A protože Jo NesbøŽízni pokračuje v linii, kterou zahájil Sněhulákem, zkusila bych začít minimálně jím.



Autor: Jo Nesbø
Název: Smäd (SR), Žízeň (ČR)
Originál: Tørst (2017)
Vydalo: Ikar (SR), Kniha Zlín (ČR)
Počet stran: 560

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví Martinus.



Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.