Beštiár (Sága o Zaklínačovi)

pondělí 11. května 2015


Vrámci projektu Čítame Zaklínača som sa rozhodla si pre vás pripraviť stručný prehľad príšer a netvorov, s ktorými sa v knihe stretneme. Nedávno som začala čítať Zaklínača I. a uvedomila som si, že pri mnohých príšerách je spomenuté len ich meno a len pri máloktorých je vysvetlené ako vyzerajú, alebo čo sú to vlastne zač.
Zo zvedavosti som si začala niektoré vyhľadávať a vtedy ma napadlo, že vypracujem stručný beštiár. Snáď to aj ďalším čitateľom pomôže lepšie sa vžiť do deja.
Beštiár budem aktualizovať postupne, podľa toho ako budem čítať knihy a čo na mňa zo stránok vyskočí :) Rozdelené to bude podľa kníh a vrámci nich usporiadané abecedne.





Zaklínač I. - Poslední přání

alp - nebezpečný druh upíra, podobný bruxe, ale mužského rodu. Má dve podoby: mládenec a vysoký muž s netopierými krídlami a tesákmi. Rozdiel medzi bruxou a alpom je, že bruxa je ženského a alp mužského rodu.
bazilišek - živočích žijúci na temných a vlhkých miestach, má jeden z najsilnejších známych jedov, preto sa používa v alchýmii. V legendách vystupuje ako nenávistný tvor s jedovatým dychom a pohľadom spôsobiacim skamenenie obeti
druidi - lesní ľudia veľmi úzko spätí s prírodou, žijú v druidskom hájku, ktorý sa nachádza okolo Stromu života
bobolak - humanoidná rasa malého vzrastu s kožou porastenou srsťou
bruxa - druh upíra, veľmi nebezpečná, podľa potreby mení podoby. Väčšinou má k dispozícii dve podoby a to mladé, veľmi prítažlivé dievča a jej prirodzená podoba, ktorá je vysoká žena s obrými netopierými krídlami a tesákmi.
divožienka - démon spätý s prírodou, lesný duch
fénix - vták, ktorý zomrie zhorením a sám sa zo svojho popola narodí
ghúl - tvrdí sa, že ghúlovia boli kedysi ľuďmi, ktorí boli prinútení jesť mršiny a po rokoch strávených v temných kryptách podľahli monštruóznej zmene. Nachádzajú sa na bojištiach, cintorínoch a v kryptách
gnómovia - pravdepodobne najstarší a možno jediný pôvodný národ v svete zaklínača, postupne boli podmanení trpaslíkmi, elfami a ľuďmi. Majú niektoré povahové rysy spoločné s trpaslíkmi, vyznajú sa predovšetkým v metalurgii, prírodných vedách a drahých kameňoch.
goblin - zvláštne znetvorený škriatok zosobňujúci zlo
golem - vzniká oživením neživej hmoty čarodejníkom do podoby obrovského človeka, je takmer nezraniteľný
graveir - beštia podobná ghúlovi
gryf - stvorenie s telom, nohami a chvostom leva a hlavou a krídlami orla
hejkal - lesný duch, ktorý straší pocestných strašným volaním
hirikka - stvorenie ešte vzácnejšie ako drak, takmer vyhubené. Lietajúce stvorenie podobné mantichore alebo drakovi
homunkulus - človiečik, umelo vypestovaný malý človek alchymistom z mužského semena
hydra - je to napol žena, napol had. Je to obluda s hadím telom a siedmymi dračími hlavami.
kelpie - nadprirodzený vodný kôň
kikimora - hmyzoidná príšera žijúca pod zemou alebo v močiaroch
kobold - väčšinou neviditeľné, humanoidné postavičky veľkosti dieťaťa žijúce v domácnosti, baniach pod zemou alebo na lodiach. Sú to vlastne malí domoví škriatkovia, s ktorými keď ste za dobre, tak sa vám darí, ale ak si ich nevážite a urazíte ich tak sa vám pomstí.
kostěj - prakticky nezničiteľný, dokonalý stroj na zabíjanie vzhľadom pripomínajúci gigantického šupinatého kríženca kraba a pavúka
kraken - bájny gigantický hlavonožec potápajúci lode
krysodlak - lykantrop
leprechaun - humanoidné bytosti žijúce v lese, priatelia sa s dryádami
mimik - stvorenie schopné na seba prevziať podobu akejkoľvek osoby, ktorú videlo na nerozoznanie od originálu
mola - je veľmi podobná bruxe, len nie je tak obratná v menení podôb, poznáte ju podľa vysokého vzrasu, obrovských netopierých krídiel a predĺžených špičákov
mora - chodí po dome, za úsvitu prináša smrť deťom
morská víla = rusalka
létavice - lieta a pasúcim kravám kradne mlieko
mantichora - netvor s levím telom, blanitými krídlami a chvostom škorpióna. Veľmi agresívny tvor, často sa usadí na obchodných alebo poľných cestách a požiera celé karavany. Bodnutie mantichorým chvostom je smrteľné.
nočnica - výzor postaršej osoby ženského pohlavia, žije v lese, po nociach chodí strašiť deti
nereida - morská nymfa
nymfa - mytologická ženská postava v skoro ľudskej podobe, prepojená s vodou, lesom, krajinou. Patri sem dryády(les), najády(voda), rusalky(rieka), víly(hory a lesy)
ogaři - fúzatí lúpežníci
polednice - démonické strašidlo (ženský rod) strašiace na pravé poludnie
půlčík - u nás skôr známy ako hobit, malý národ v zaklínačovom svete, väčšinou pracujúci ako drobní obchodníci alebo farmári
rusalka - ženská vodná démonka s dlhými vlasmi, v ktorých je sústredená jej moc
satyr - známy aj ako kentaur, spojenie človeka a koňa
striga - vzniká v dôsledku kliatby vyslovenej nad nenarodeným dieťaťom, po pôrode zomrie a ak nie sú jeho pozostatky zničené, telo rastie i po smrti a mení sa v ľudožravú krvilačnú príšeru
sylfida - vzdušná nymfa
sylván - humanoid, inteligentný bylinožravec s kozími rohami na hlave, chlpatými nohami s kopytami a chvostom
tritón - morská bytosť, hornú časť tela tvorí človek, spodnú chvost ryby
troll - obrovské humanoidné stvorenie s určitým stupňom inteligencie. Na komunikáciu s ľuďmi i medzi sebou používajú jednoduché vety. Žijú v divočine, často pod mostami, ktoré spravujú a za prechod vyberajú mýto.
vidlohon - stvorenie podobné drakovi
vij - magické stvorenie podobné obrej stonožke, po vyvolaní zabilo svojho tvorcu a veľkú časť mestu Maribor, potom ušlo do lesov v Zářičí
vlkodlak - lykantrop, ktorý môže meniť svoju telesnú formu a za svoj vznik vďačia kliatbe
vodník - nočná vodná príšera vyskytujúca sa na brehoch rybníkov, jazier a riek. Kŕmi sa na mladých kúpajúcich sa ženách, občas sťahuje mužov z koní a vozov, keď prechádzajú po moste alebo brodom. Vznikajú z tiel utopencov, sú na pohľad hnusní a zelení.
vran - humanoidná rasa s veľkými červenými očami
wipper - príšera z bažín, ktorá sa nachádza na podobnom území ako kikimora
wyverna - ornitosaurus s jedovatým trojzubcom na chvoste, žijú v divočine, väčšinou v blízkosti ľudských obydlí
yghern - gigantická stonožka
zerrikánky - obyvateľky Zerrikánie, ženy bojovníčky, vynikajúce v boji s mečom, uctievajú draky
zeugl - žije v kanalizácií a stokách, kŕmi sa odpadkami a bordelom, ktoré vyprodukuje mesto. Rastie do obrovských rozmerov. Žijúcu potravu si dopravuje do obrovskej ozubenej tlamy chápadlami.
zmora - človek, ktorého duša v spánku odchádza a telo leží mŕtve, je nesmrteľná a neviditeľná, ak sa niekomu zjaví, veští to nešťastie
žirytva(žravucha) - šupinatá beštia, dlhá viac ako dve siahy a pripomínajúca kládu, ktorá má desať končatín a čeľuste ako píly.

2 komentáře

  1. Moje svedectvo Ahoj všetci. Som tu, aby som dosvedčil, ako som dostal svoju pôžičku od pána Benjamina po tom, čo som niekoľkokrát požiadal rôznych poskytovateľov pôžičiek, ktorí prisľúbili pomoc, ale nikdy mi ju neposkytli. Až kým ma môj priateľ nepredstavil pánovi Benjaminovi Leeovi, ktorý mi sľúbil, že mi pomôže, a skutočne tak urobil, ako sľúbil, bez akejkoľvek formy oneskorenia. Nikdy som si nemyslel, že stále existujú spoľahliví poskytovatelia pôžičiek, kým som sa nestretol s pánom Benjaminom Leeom, ktorý skutočne pomáhal s pôžičku a zmenil moje presvedčenie. Neviem, či nejakým spôsobom potrebujete skutočnú a urgentnú pôžičku, kontaktujte pána Benjamina prostredníctvom služby WhatsApp + 1-989-394-3740 a jeho e-mailu: 247officedept@gmail.com ďakujem.

    OdpovědětVymazat
  2. Beštiár (Sága O Zaklínačovi) >>>>> Download Now

    >>>>> Download Full

    Beštiár (Sága O Zaklínačovi) >>>>> Download LINK

    >>>>> Download Now

    Beštiár (Sága O Zaklínačovi) >>>>> Download Full

    >>>>> Download LINK

    OdpovědětVymazat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.