Stredoveká kliatba ožíva

středa 13. května 2015

Stráviť päť dní v hlbokom lese a skúsiť žiť ako v stredoveku vyzeralo ako vynikajúci nápad. Bastian by si ale tento zážitok v kľude odpustil. S účasťou na výprave súhlasil len kvôli svojej láske Sandre. Partia dobrodruhov sa vydáva na cestu i napriek tomu, že miesto, kde chcú táboriť, bolo kedysi prekliate. Staré legendy o tom, že kto do lesa vstúpi sa už späť nevráti, neberú vôbec vážne. Počas prvej noci príde prudká búrka a zmizne prvý člen výpravy. Zostanú len zvláštne odkazy vyryté do kôry stromu. Keď sa ho ostatní vydajú hľadať, začnú blúdiť. Potom sa stratí ďalší z nich....
Urobili chybu, že nebrali varovania vážne?
Nechá ich les vôbec odísť?

Ďalšou knihou z veľmi populárnej kategórie YA (young adult) je kniha Saeculum od rakúskej autorky Ursuly Poznanski. Kniha s pútavým príbehom je síce primárne mierená na mladšiu generáciu čitateľov, ale dovolím si tvrdiť, že si ju dokáže užiť každý bez ohľadu na vek. Nie je to totiž klasická YA kniha, skôr je to dobrodružná kniha o partii mladých ľudí, ktorí chcú na pár dní zabudnúť na ruch bežného života a civilizácie a prežiť pár dní v lese tak, ako to robili ľudia niekedy v 14. storočí.
Hry na hrdiny (LARPy) sú veľmi populárne a zaujímavé. Ľudia si zaobstarajú autentické kostýmy, náradie, zbrane a snažia sa podmienky prispôsobiť dobe, v ktorej sa daný LARP odohráva. Každý účastník si vytvorí svoje alter ego, postavu, ktorú celý čas hrá, prispôsobí tomu správanie, gestikuláciu aj reč. 
Saeculum je skupina mladých ľudí, ktorí každý rok na nejakom odľahlom mieste organizujú LARP umiestnený dobovo do 14. storočia.
Hlavným hrdinom knihy je študent medicíny Bastian, ktorý sa zoznámi s jednou z členiek Saecula a tá ho presvečí, aby sa s nimi zúčastnil nastávajúceho LARPu. Sám je veľmi praktický človek a nechce sa mu veriť, že by sa mu mohlo niečo takéto páčiť. Ale prekoná svoje predsudky a počiatočnú nechuť k takémuto výletu kvôli Sandre a odcestuje s nimi. Láska predsa hory prenáša a občas sa kvôli tomu druhému rozhodneme zúčastniť niečoho, do čoho by sme sami určite nepustili. To ešte Bastian ale netuší, kam mieria a čo všetko tam zažijú. Pretože pôvodný LARP sa postupne zmení na niečo, čo nikto z nich nečakal. A za všetko môže jedna stredoveká kliatba.


,,Jasně. A jestli mi teď chceľ říct, že na tu kletbu taky věříš, tak snad skočím po hlavě do latríny."

Ursule Poznanski sa podarilo vymyslieť príbeh, ktorý si užije každý. Je zaujímavý, pútavý a veľmi napínavý. Stredovekou kliatbou prepletený dej knihy, nás núti čítať stále ďalej. Chceme vedieť, čo sa bude diať, čo hrdinov knihy ešte stretne a aké prekážky budú musieť prekonať. A či sa im podarí nakoniec dostať z prekliateho lesa do bezpečia svojich domovov.
Pri čítaní človek prežíva mrazivú atmosféru, ktorá sa autorke podarila vytvoriť. A chválim ju za psychologický aspekt knihy. Veľmi pekne poukázala na to, že ako ľudia sme nakoniec riadení len tými základnými inštiktmi.. A hoci sa správame slušne, civilizovane a máme morálne zásady, ktoré sú nám vštepované odmalička, stačí pár kritických situácií a jediné čo nás zaujíma je, aby sme sa zachránili. A je nám jedno, čo preto musíme obetovať, dokonca i vlastné svedomie. Je veľmi zaujímavé sledovať tento postupný prechod od racionálne uvažujúceho mladého človeka, v človeka, ktorého zaujíma len vlastné prežitie.


,,Neexistují podivná místa, existují jen podivní lidé."

Je to úžasná kniha, ktorá ma neskutočne pohltila. A hoci nepatrí medzi najtenšie kúsky v mojej knižnici, zhltla som ju za chvíľu. Som spokojná so všetkým, dejom, zápletkou aj rozuzlením. Bolo zaujímavé sledovať moje vlastné myšlienkové pochody nad predpokladaným záverom knihy. Takéto knihy mám rada, keď do poslednej chvíle netuším, ako to všetko nakoniec dopadne.
Jediné, čo mi na nej vadilo, bola jej obálka. Je príliš výkresová a úplne sa nehodí na prenášanie, ľahko sa ohne. To je bohužiaľ osud paperbackov. 

Ak máte záujem o zaujímavú a tajomnú cestu do 14. storočia, tak určite siahnite po tejto knihe a nebudete ľutovať. A nenechajte sa odradiť nálepkou YA, táto kniha s klasickými YA, ktoré už mnohým z nás lezú na nervy má veľmi málo spoločné. Jediné, čo ma mrzí pri knihách tohto typu, je že si ich nebudem môcť prečítať znovu, bez toho aby som vedela, ako to dopadne. To by som si ju kľudne dala ešte raz.



Hodnotenie: 90%


Autor: Ursula Poznanski
Názov: Saeculum (2014)
Originál: Saeculum (2011)
Vydalo: Nakladatelství Fragment
Počet strán: 479




Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.