Knižné tipy - jún/červen 2015

pondělí 8. června 2015

Jennifer Weiner - Dobrý v posteli


Našu osobnosť a osud neutvárajú ostatní. Utvárame si ich sami.
Dvadsaťosem rokov ubiehal život Cannie Shapirovej bez väčších zádrheľov, teda keď vynecháme fakt, že jej otec dávno škrtol dcéru zo svojho života, čo matka vyriešila naviazaním nie úplne konvenčného vzťahu. Cannie je odhodlaná nenechať sa tým prevalcovať, má predsa celkom pekný život, priateľov, psa a zaujímavú prácu. Dokázala sa dokonca zmieriť i so svojimi krivkami, ktoré by niektorí mohli považovať za oblejšie.
Usilovne udržovaná duševná rovnováha sa zrúti vo chvíli, keď si Cannie v spoločenskom časopise prečíta ľahko urážlivý článok svojho bývalého priateľa nazvaný Milovať korpulentnú ženu. Všetky obranné mechanizmy i poporné barličky prestanú zrazu fungovať. Cannie sa ocitá na šikmej ploche, na ktorej konci je už len zúfalstvo a depresia.
I z takýchto neutešených miest sa ale človek môže dostať, pokiaľ o to naozaj stojí. Cannie prežije zlomový rok, v ktorom sa vysporiada so všetkými svojimi stratami i prehrami a pokúsi sa zistiť, kým vlastne je. Pretože jedine tak bude môcť prísť na to, kým vlastne chce v budúcnosti byť.
Vydáva Nakladatelství Domino.


Frederik Backman - Babička pozdravuje a omouvá se


Zábavný a napínavý príbeh plný nečakaných stretnutí, nepravdepodobných priateľstiev a obrovskej sily rozprávok a fantázie.
Else je 7, vlastne skoro 8. Jej babičke je 77, vlastne skoro 78 rokov. O Else dospelí hovoria, že je na svoj vek vyspelá, ale v skutočnosti im pripadá otravná. O babičke tvrdia, že je ohromne čulá, i keď tým myslia, že im príde bláznivá.
Elsa je iná ako ostatní. Okrem babičky nemá žiadnych ďalších kamarátov, ale to jej nevadí. Babička totiž rozpráva úžasné príbehy o čarovnej ríši, kde nie je normálny nikto a nič a byť iný je tam najväčšou výhodou.
Lenže i v najkrásnejších rozprávkach sa občas objaví zlý drak a do boja proti nepriateľovi sa Elsa musí vydať úplne sama. Má doručiť tajomný dopis a adresátovi odkázať, že babička pozdravuje a omlouvá se. Netuší, že pritom drží v rukách kľúč k najväčšiemu a najdôležitejšiemu dobrodružstvu, ktoré sa kedy v babičkinej rozprávkovej ríši odohralo.
Vydáva Nakladatelství Host


Gisa Pauly - Porodní bába na Syltu

Sylt, začiatok 19. storočia Geesche Jensenová je jediná pôrodná babica na ostrove. Jednej búrlivej noci ju vyhľadajú dve ženy, ktoré potrebujú jej pomoc pri pôrode: Freda Boykenová, manželka chudobného rybára a hraběnka Katerina von Zederlitz, ktorá trávila na Sylte dobu tehotenstva. V strachu o svojho snúbenca, ktorý miesto toho, aby pracoval ako rybár, musel prijať zamestnanie u ostrovnej železnice, urobí Geeshe osudové rozhodnutie. Svojho snúbenca, ktorý sa rozhodol spáchať samovraždu, tým ale aj tak nezachráni. O šestnásť rokov neskôr požiada Geesche o ruku Marinus, inžinier od ostrovnej železnice a ona verí, že by sa predsa len mohla dočkať šťastia. Lenže potom, čo sa má Elisa, pekná a bezstarostná hraběnkina dcéra, vydať za urodzeného šľachtica, Marinus zhodou náhod zistí, čo sa vtedy v Geeschinom domku stalo. A vzápätí sa spustí lavína nešťastných udalostí.
Vydáva Ikar.


Peter May - Výjimeční lidé

Prvý diel série Akta Enzo  predstavuje čitateľom učiteľa biológie Enza Macleoda, ktorý sa kvôli odvážnej stávke púšťa do riešenia neobjasneného kriminálneho prípadu.
Predmetom stávky sa stane desať rokov stará záhada - zmiznutie geniálneho Jacquese Gaillarda, prednášajúceho na elitnej francúzskej vysokej škole, ktorá vzdeláva budúcich premiérov a prezidentov. Enzo Macleod, ktorý opustil Škótsko i sľubnú kariéru vo forenzných vedách a teraz vyučuje biológiu vo francúzskom Touluse, si ju nemôže dovoliť prehrať. Dúfa, že sa mu s využitím nových vedeckých metód podarí zistiť, čo sa s Jacquesom Gaillardom stalo. Enzo prichádza do Paríža, aby sa tu stretol s novinárom Rogerom Raffinom, autorom knihy o siedmych slávnych nevyriešených vraždách, medzi ktoré zaradil i prípad Jacquesa Gaillarda. Neidentifikovateľná lebka v bedni nájdenej v parížskych katakombách Enza privedie na stopu rafinovane ukrytých Gaillardových pozostatkov.
Vydáva Nakladatelství Host







Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.