Knižné tipy - január/leden 2015

čtvrtek 7. ledna 2016

David Ebershoff - Dánská dívka

Románové spracovanie skutočného príbehu maliara Einara Wegenera a jeho manželky Grety začína nevinnou prosbou o pomoc, aby sa na ďalších stranách rozvinulo v strhujúce rozprávanie o nezvyčajnej láske, osobnej slobode a odvahe vzoprieť sa všeobecnej mienke. 
,,Urobíš pre mňa niečo?" spýtala sa Greta a netušila, čo tým rozpúta. Potrebovala dokončiť obraz, a pretože jej neprišla na záverečné sedenie modelka, nevidela inú možnosť, než použiť ako náhradný model svojho muža. Sotva si ale Einar oblečie punčochy, dámske šaty a črievičky, v jeho vnútri sa čosi zmení: uvedomí si, že je v skutočnosti ženou, nie mužom, a zatúži po zmene pohlavia. Nie je to ale jednoduché. Einarov príbeh sa odohráva v dvadsiatych rokoch, kedy ľudia ako on často končia v ústavoch pre choromyseľných. V parížskych salónoch možno dekadencia dostupuje vrcholu, ale vo väčšinovej spoločnosti stále prevláda názor, že cítiť sa ako zajatec vo vlastnom tele môže len psychopat, a to je nutné razantne liečiť. Einar už ale sníva svoj veľký sen a nechce sa jeho splnenia vzdá. Koľko osobnej odvahy, pochopenia a podpory bude potrebovať, aby sa mohol vnútorne oslobodiť? Aká silná musí byť láska ženy, ktorý je ochotná vyhovieť tak nezvyčajnému prianiu svojho muža? Aké sú pocity človeka, ktorý by rád unikol svojej dopredu danej identite?
Vydáva Domino.


Miroslava Varáčková - Adaptace

Zoya mala všetko - domov, priateľov, rodinu... A potom ľudstvo zdecimovali vojny. Teraz nemá nič. Prišla i o svoj domov. Ale prispôsobila sa. Dopredu ju poháňa len nádej, že ju vzácna mapa dovedie do posledného útočiska na Zemi. Ľudia skúšaní vojnou a chorobami sa tiež prispôsobili novému svetu a bojujú o každú minútu života. Osamelé dievča putujúce neznámou krajinou je pre nich ľahkou korisťou. Keď Zoye pomôže neznámy Šimon, poruší tým krehkú rovnováhu povojnového spoločenstva a musí zato zaplatiť životom. A tak sa Zoye vydáva na cestu zničenou krajinou s nádejou, že ju mapa po jej mŕtvom kamarátovi skutočne dovedie pred brány mesta, kde ešte vládne ľudskosť. Teda, mala by... 
Dystopická verzia budúcnosti v najnovšom románe Miroslavy Varáčkovej Adaptácia má nebezpečne blízko k realite, ktorá môže zabúchať na dvere už zajtra.
Vydáva Slovart.

Jiří Tomek - Král světla - Arabské mýty, legendy, pohádky

Kniha je bohatým, reprezentatívnym súborom rôznych žánrov arabskej ľudovej rozprávačskej tvorby - v jeho mýtoch sa prelínajú staroarabské (predislamské) mýtické námety s ľudovými, nábožensko-legendárnymi a koranickými rozprávaniami islamskej epochy - jeho legendy, báje a povesti farebne líčia tradície o vládcoch juhoarabských ríší  a starých zaniknutých kmeňoch a rozprávajú príbehy o púštnych beduínoch a o slávnych kráľoch a kráľovnách predislamskej doby.
Súčasťou súboru je i rytierska epopej, humoristická novelka a rozprávková milostná romanca. V ľudových rozprávkach ôsmich arabských krajín sú snáď zastúpené všetky typy arabskej ľudovej rozprávky, ktoré obsahujú veľké množstvo neobvyklých motívov a fantastických elementov.
Vydáva Argo.

Sally Hepworth - Tajemství porodních bab


Tri generácie žien. Tajomstvá súčasné i zdanlivo minulé. Príbeh o živote, láskach i prehrách.
Neva Bradleyová predstavuje vo svojej rodine už tretiu generáciu pôrodných báb. Prácu miluje rovnako ako matka a babička a chápe ju ako tradíciou umocnené poslanie. Teraz je sama gravidná a zo všetkých síl sa snaží utajiť okolnosti svojho tehotenstva a počatia, najmä identitu otca dieťaťa. Rodine i spolupracovníkom tvrdí, že žiadny otec proste neexistuje. Pre jej matku Grace je dcérino tajomstvo neznesiteľné. Čím viac ale Grace na dcéru nalieha, tým viac sa Neva uzaviera a mlčí...
S celou situáciou sa musí vyrovnať aj Floss, Nevina babička. Len ona pozná šesťdesiat rokov staré tajomstvo, ktoré v mnohom pripomína vnučkinu pozíciu a ktorého vyzradenie by mohlo neodvolateľne zasiahnuť do života celej rodiny. Skrývať pravdu je pre obe čím ďalej ťažšie. Nie je nakoniec múdrejšie a pre všetkých lepšie priznať, ako to všetko bolo? Je lepšie pravdu naveky tajiť alebo s odhalením čeliť nevyhnutným následkom?
Vydáva Fortuna Libri.

Hakan Nesser - Dívka, která nikomu nechyběla

V Švédsku je parné leto a vrchný komisár Van Veetern sa už nemôže dočkať dovolenky. V tej dobe sa vyšetrovanie zameria na tajomnú a značne podozrivú náboženskú sektu. Jedna z ich členiek, dievča na prahu dospelosti, je nájdená mŕtva v lese neďaleko letného tábora skupiny. Bola brutálne znásilnená a uškrtená. Objavenie jej tela telefonicky oznámil anonymný volajúci. Členov sekty Čistý život vedie Oscar Yellinek, charizmatická, ale obozretne strážená postava s mesiášskym komplexom. Členovia sekty Čistý život nebránia vyšetrovaniu udalosti, ale rozhodli sa o celej veci mlčať, čím mätú a rozčuľujú Van Veeterena a jeho kolegov...
Vydáva Moba.


František Niedl - Slunce na útěku

Niekoľko krásnych a slnečných dní sa ako mávnutím prútika zmenie na niečo nedefinovateľného, na niečo, s čím sa ľudstvo ešte doposiaľ nestretlo. Mike a Bessy, hlavní hrdinovia tejto knihy, prežili katastrofu nevídaných rozmerov vďaka náhode v kryte v Skalistých horách. Po dvoch relatívne kľudných mesiacoch sa rozhodnú svoj úkryt opustiť a vydávajú sa hľadať ďalších preživších. Krajina sa zmenila k nepoznaniu. A hoci i v tomto fantasknom a mnohokrát desivom svete nestratili ľudia väčšinu svojich minulých vlastností, takže vedľaa zla neprestáva existovať dobro a vedľa zbabelosti zase neobyčajná odvaha a túžba po života.
Vydáva Moba.






Follow my blog with Bloglovin

Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.