Nová česká kniha oděná v leopardím kožichu

pondělí 9. října 2017

Hana Kolaříková, autorka knížky Pravý leopardí kožich, si vybrala skutečně náročné hlavní téma své nejnovější knížky. Je dalším důkazem toho, že české autorky umí psát a ve své tvorbě zrcadlí témata, která nejsou vůbec jednoduchá. Jsou ale naší součástí a nastolují tak otázky, které můžou trápit nejednoho z nás. A tak se odějte do leopardího kožichu a vydejte se spolu s hlavní hrdinkou prozkoumat hloubku smutku, složitost lidských vztahů a otázku toho, nakolik se historie projevuje i na dnešních generacích.


Hlavní hrdinka Jana přišla o dítě jenom pár hodin po porodu. Předčasný porod všechno zkomplikoval a její syn to nezvládl. Jana se ocitá na dně a musí se posbírat a pokusit se pokračovat dál. Její tělo je ale pořád plné poporodních hormonů a ona neví, co dělat s sebou, se svými pocity, se ztrátou. Otec, matka, kamarádka, bývalý přítel, milenec, tyto všichni tvoří její svět a chtěli by jí nějakým způsobem pomoct. Všechno je ale mnohem složitější, než se na první pohled zdá, a Jana se stále víc propadá do minulosti, svých vzpomínek i rodinné historie. Všechno se prolíná, jedno přes druhé, a otázkou zůstává, jak se s tím vším vyrovná.
Knížka pracuje s extrémně náročným tématem ztráty dítěte, u kterého ale vůbec nekončí. Je to spíš začátek, odrazový můstek, díky kterému se autorka postupně dostává k tomu, co ji trápí a co nám chce předat. A tak se přes ztrátu dítěte a složitost mezilidských vztahů v dnešní době dostáváme k rodinné historii, holocaustu a hlavní otázce, která rezonuje celým textem, a tou je, do jaké míry se oběti holocaustu a válečných zločinů rodí ve svých vlastních potomcích? A je možné, že se negativní zážitky a zkušenosti můžou předávat nejenom vzpomínkami, ale i krví a každý potomek si podvědomě v sobě nese něco z minulosti svých předků?
První věc, ze které jsem byla nadšená, byl krásný, poetický jazyk, který nádherně podkresloval celou ponurou, pochmurnou a melancholickou náladu knížky. Autorka bravurně popsala pocity postav, a to až tak, že si jich čtenář bere za své. Na druhé straně jsem byla nesvá z toho, jak působila hlavní postava dokonale. Byla nádherná, inteligentní, skvělá kuchařka, milenka. Byla až tak dokonalá, že působila nereálně, a to mi kazilo zážitek z čtení. Stejně tak to, že jsem čekala, že se autorka bude víc věnovat hlavní postavě, jejím pocitům a bude víc zkoumat proces těžké ztráty dítěte a způsob jejího vyrovnávaní se s tím. Měla jsem pocit, že se autorka mnohem víc věnovala postavám kolem ní, na samotnou Janu tak trochu zapomínala, co mě mrzelo.
I když děj nikam nepospíchá, čtenáře stejně vtáhne. Mrazivé počasí podkresluje ponurou atmosféru knihy, a protože se odehrává v Praze, čtenář, který Prahu zná, si bude moct mnohem lépe představit, kde se jednotlivé scény odehrávají, to já mám moc ráda.
Byla to jedna z nejtěžších a zároveň nejpochmurnějších knih, jakou jsem kdy četla od nějaké české autorky. Rozhodně to není knížka pro každého. Připravte se na to, že je smutná, depresivní a melancholická, prostoupená smutkem, ztrátou a hledáním něčeho nedosažitelného. Prolíná se zde současnost s minulostí a dotýká se věcí, které jsou součástí historie, a nahlíží na ně místy způsobem, s jakým jsem se v literatuře ještě nesetkala, a to je skvělé.
Rozhodně si myslím, že jde o knížku, která si zaslouží pozornost, ale názor si na ni udělá nejlépe každý sám. V každém případě umí na svého čtenáře zapůsobit a má potenciál stát se jednou z nejvýraznějších knih, která tento rok vyšla od nějaké české autorky.


Název: Pravý leopardí kožich(2017)
Autor: Hana Kolaříková
Vydalo: Nakladatelství Host
Počet stran: 224



Okomentovat

cwrcekk`s blog © . Design by Berenica Designs.